Ограничените пространства и огромният брой автомобили по улиците на Пловдив

...
Ограничените пространства и огромният брой автомобили по улиците на Пловдив
Коментари Харесай

Колежа изкара от фризера темата за многоетажните паркинги в Пловдив, но това не стига

Ограничените пространства и големият брой коли по улиците на Пловдив основават от ден на ден проблеми освен на хората, само че и на градската среда. Липсата тук-там за паркиране изнервят водачите, водят до междусъседски войни, а в това време коли окупират тротоари и зелени площи.
Прочетете още
Постоянните рестрикции и въвеждането на платени зони обаче не вземат решение проблемите, а единствено ги задълбочават. Вече има цели зони, където да се откри място за прекъсване е еднакво да се завоюва от лотарията. Ограничаването на броя на колите на семействата е една от ограниченията, които би трябвало да се вземат. Но за това се изисква и сериозна държавна политика от една страна, от друга – вложения в различни способи за предвижване.

Друга мярка, която към този момент е напълно в прерогативите на Община Пловдив са многоетажните паркинги. Тема, която бе изкарана на дневен ред в предишния мандат, само че в този бе замразена. Въпреки че Здравко Димитров преряза лентата на първия многоетажен паркинг в регион „ Западен “, старания в тази тенденция в други елементи на града не се взимат.

Паркингът на ул. „ Звезда “ към този момент е цялостен, въпреки цената му да скочи до 100 лв. на месец.  Ако преди две години сумата бе много висока, то към днешна дата тя наподобява напълно рационална, още повече, че паркингът има защита и следен достъп. Съоръжението в регион „ Западен “ е цялостно на първите два етажа, а на третият е за почасово паркиране.

В годишната стратегия за разпореждането с Общинско имущество има още един имот, даден за многоетажен паркинг в регион „ Западен “. Това е някогашният углавен паркинг, който сега в пазарище до градския стадион. Намеренията на градските управляващи за този парцел бяха свързани с желанието им да се реконструира стадион „ Пловдив ”. Макар към този момент градският стадион да е на втори проект, то към момента парцелът се дава на концесия за построяването на многоетажен паркинг.

В останалите региони на Пловдив също има избрани терени за построяването на подобен вид уреди. Довършването на стадион „ Христо Ботев “ изкара на напред във времето бъдещите проблеми с паркирането в зоната. По предложение на районният кмет Иван Стоянов при разискването на бюджета се взе решение за проектирането на многоетажен паркинг зад стадиона. Той ще се намира на ъгъла на ул. „ Богомил “ и „ Варшава “, като проектирането му ще коства 150 000 лв.. Концепцията за отдаването на местата ще се разисква едвам когато той бъде издигнат, а това няма да е скоро, поради, че трябват милиони.

Преди година кметът Здравко Димитров съобщи, че има интерес от частни вложители да вземат терените за паркинги на концесия, като ги построят и експлоатират в идващите 35 години. Въпреки това към днешна дата няма никакво развиване по тематиката.

Освен паркингът в регион „ Източен “ общината бе набелязала още 4 места за строителството на подобен вид уреди. Два от тях са в регион „ Централен “ – до Хуманитарната гимназия и на ул. „ Любен Каравелов “ до хотел „ Лайпциг “. За вторият обект даже имаше архитектурен конкурс, само че Зико съобщи, че там е безсмислено да се прави паркинг, в случай, че мол „ Марково тепе “ е насреща. Новата идея е постройката на бившето ДКЦ да стане център за видеонаблюдение, вместо да се бута и да се строи паркинг.

За многоетажният паркинг край бул. „ Марица – Юг “ също няма развиване. Там дейностите бяха спрени поради пробива на Водната палата, както и настояването от родители от учебните заведения да се направи нов план с вход и излаз, който не е от страната на гимназиите.  Въпреки че кръстовището на две равнища бе замразено, то планът за многоетажен паркинг не бе размразен. На място има така наречен краткотраен паркинг, който обаче не дава отговор на потребностите на региона.

В регион „ Тракия “ кметът Костадин Димитров също бе избрал локация за подобен вид оборудване, като даже направи абстрактен план за паркинг за 500 коли, разграничен на два стадия – край Блок 15.

През 2019 година Община Пловдив кандидатства през Фонд за стабилно градско развиване за заем, само че новата администрация постави като предпочитани други обекти, в това число и пробива на Водната палата.

В регионите „ Северен “ и „ Южен “ имаше хрумвания за местоположения на тези паркинги, само че по този начин и не се дефинираха тъкмо до този миг. Имотът в Кършияка, който се обсъждаше най-вече бе край парк Рибница – на мястото на някогашния ресторант „ Весело село “.

Сигурно е, че Община Пловдив в един миг няма да има различен избор с изключение на да строи сходен вид уреди, тъй като просто няма да има място за друго. Те обаче ще решат проблемите единствено локално, като се изисква по-мащабно мислене и политика за оправянето с тях.  

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР