Ограничена операция с малък обхват или прочистване на цялата граница

...
Ограничена операция с малък обхват или прочистване на цялата граница
Коментари Харесай

"Извор на мира" - какво е известно за новата турска операция в Сирия

Ограничена интервенция с дребен обсег или пречистване на " цялата граница " сред Турция и Сирия? Новата намеса, която разгласи Анкара на територията на арабския си комшия, стартира преди часове.

Въпреки заканите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за " пречистване " на района обаче към момента се знае малко за нея. Какъв ще бъде обсегът ѝ, какъв брой надалеч ще ѝ разрешат да стигне сътрудниците в разговора за Сирия (Русия и Иран) и във военностратегически проект (САЩ) и какво ще създадат кюрдските бойци, против които е ориентирана?

Не е за първи път, само че не е като другите

Турция към този момент организира две интервенции в Северна Сирия. Едната, " Щитът на Ефрат " от 2016 година, беше западно от р. Ефрат и вклини турски сили и подкрепяни от тях сирийски бойци в територия, която другояче щеше да се трансформира в непрекъсната линия земя от западния до източния завършек на турско-сирийската граница. Доминираните от Партията на демократичния съюз (PYD) кюрдски структури се считаха за едни от дребното спечелили след началото на войната в Сирия и изтласкването на " Ислямска страна " благодарение на колегата им, Съединени американски щати.

Втората интервенция, " Маслинова клонка ", бе през 2018 година и тогава град Африн в Северозападна Сирия бе лишен от ръцете на Силите за отбрана на народа (YPG) - бойци, които Турция счита за отклонение на Кюрдската работническа партия (ПКК). Анкара и ПКК са във въоръжен спор от 1984 година насам, с двегодишно спиране, почнало през 2013 година и приключило след провалянето на президента Реджеп Тайип Ердоган на изборите през 2013 година

От 2016 година насам двете интервенции, които осигуриха на Турция фактическа зона на въздействие на север, се загатваха с уверението, че ще последва трета източно от Ефрат, с цел да бъде погубен " терористичният кулоар " по границата сред Турция и Сирия.

Новата интервенция - " Извор на мира " - обаче се обрисува като друга. Най-малкото тъй като този път не става дума само за организации, считани от Турция за терористични. Ердоган желае да сътвори пространство, където до 2 млн. сирийци от Турция да могат да се върнат (макар множеството от тях да не са от района). Общественото неодобрение и неподходящите стопански резултати в Турция, която другояче приветстваше пристигналите 3.6 млн. сирийци, принудиха Анкара да си сложи смела (макар и мъчно осъществима) цел - турският президент говореше за един милион души единствено допреди два месеца.

 Промяната в съотношението на силите в Сирия - от 2015 до 2019 година
© Reuters

Промяната в съотношението на силите в Сирия - от 2015 до 2019 година

По-малък обсег, в сравнение с се очакваше

На този стадий идната интервенция стартира от региона на сирийския град Рас ал Айн - в Североизточна Сирия, на стотици километри от река Ефрат. Предишните две интервенции бяха на западния бряг. От години тези земи са във притежание на кюрдите, само че в тях обичайно живее арабско болшинство.

Очаква се тя да засегне едвам стокилометрова линия - сред градовете Рас ал Айн и Тел Абяд. Поне това бяха проектите все още, в който американски войски се изтеглиха от наблюдателните пунктове в региона.

Интервенцията в първите часове включваше въздушни удари и артилерийски обстрел против позиции на кюрдски бойци. Според " Файнешнъл таймс " Ердоган ще би трябвало да внимава до каква степен е подготвен да стигне - публичната поддръжка за интервенция в Сирия е мощна, само че посланията на американския президент Доналд Тръмп до каква степен може да стигне тя са смесени. След като разгласи, че разноските на Съединени американски щати за партньорството с кюрдите в Сирия са били прекомерно огромни, той по-късно увери, че въобще не ги е изоставил, и заплаши Турция, че ще " унищожи и заличи стопанската система " ѝ, в случай че интервенцията отиде прекомерно надалеч.

" Да се поддържа равнището на реториката е добре, само че да се влиза в спор с американския президент - това е нещо, което не мисля, че (Ердоган) желае ", счита Соли Йозел от университета " Кадир Хас " в Истанбул. " Не желае сериозна борба, в която Тръмп взема ограничения. Имаме горчиви мемоари от лятото, когато Тръмп разгласява туит и изстреля лирата до 7.2 (спрямо долара) ", продължава Йозел, имайки поради най-високата стойност на турската валута предходната година, сега на оптимално разтягане на връзките със Съединени американски щати. Спорните въпроси с Вашингтон остават и тази година към доставката на съветските комплекси С-400.

Какво спираше (и още спира) Турция

Турция дълго убеждаваше Съединени американски щати, които участват на терен в Северна Сирия (като съдружен сътрудник на кюрдите), да работят за основаване на " безвредна зона ", в която да бъдат изпратени сирийците. На среща с водачите на Русия и Турция Ердоган даже позволи, че зоната може да е още по-широка.

Вашингтон одобри концепцията, само че сред двете страни имаше спор, защото Анкара искаше зоната да навлиза 32 км в сирийската територия, а Съединени американски щати желаеха да е два пъти по-малка. Те също така се противопоставяха на турска намеса като опция на " безвредната зона " - до понеделник, когато Белият дом я утвърди.

 Безопасната зона, за каквато приказва президентът Реджеп Тайип Ердоган
© Reuters

Безопасната зона, за каквато приказва президентът Реджеп Тайип Ердоган

След това турските управляващи и техни съветници повтаряха два дни, че Турция има законно право да отбрани ползите си, само че не предявява териториални искания в Сирия. Това не понижи безпокойството на съдружниците на президента Башар ал Асад - Москва и Техеран. Руският президент Владимир Путин изиска сирийският суверенитет да бъде зачетен (но съветски депутати обявиха, че офанзивата е проблем единствено сред Анкара и Дамаск), а иранският му сътрудник Хасан Рохани настоя Турция да се въздържа от военна интервенция.

Часове преди предстоящото начало на интервенцията през днешния ден иранската войска стартира ненадейно обучение близо до турската граница. Това стана ден откакто Турция, която към този момент е въвлечена във военни интервенции против кюрди на иракска територия, разгласи, че нанася удари по цели на сирийско-иракската граница, с цел да изолира сирийските кюрди.

Какво ще създадат кюрдите

Сирийските демократични сили (SDF) - структурата, която бе главният сътрудник на Съединени американски щати против " Ислямска страна " и в която господства YPG - предизвестиха, че възможна турска атака може да докара до неустойчивост в района и вълна на вътрешно разселване и бежанци и даже до възобновление на " Ислямска страна " (общо 5000 сирийци и иракчани и още 1000 чужденци, сражавали се за групировката, са в плен на SDF). Международният комитет на Червения кръст прикани страните, от които са непознатите бойци, да поемат отговорност за тях и фамилиите им и да ги приберат.

Кюрдски представители позволиха опция за разговор с Дамаск, с цел да бъде позволен казусът. След няколко кръга договаряния с режима нямаше прогрес, само че вратата остана открехната поради оповестените още тогава проекти на Съединени американски щати (чиито бойци са главно в следени от кюрдите територии) да се изтеглят от Сирия.

Ако Дамаск и SDF/YPG реализиран съгласие, не е изключено силите на Асад да опитат да си върнат контрола над елементи от Северна Сирия. Междувременно региони, отвоювани от " Ислямска страна ", ще би трябвало да бъдат изоставени от кюрдите, предизвести представител на SDF. Причината е в потребността да се впрегнат всички сили в самозащитата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР