Ограничаването на употребата на антибиотици в животновъдството не трябва да

...
Ограничаването на употребата на антибиотици в животновъдството не трябва да
Коментари Харесай

Ограничаване употребата на антибиотици в животновъдството не трябва да бъде за сметка на здравословния статус на животните

Ограничаването на използването на антибиотици в отглеждането на животни не би трябвало да бъде за сметка на здравословния статус на животните, хуманното отношение към тях и продуктивността им. Това се споделя в публична позиция на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), изпратена към представители в Европейския парламент. Стъпката се подхваща по отношение на идното разглеждане на резолюция, импортирана от група евродепутати против делегиран правилник на Комисията от 26 май 2021 година и на Съвета за определяне на критерии за установяване на антимикробни средства, които да бъдат непокътнати за лекуване на някои инфекции при хора.
Прилагането на антибиотици в отглеждането на животни би трябвало да бъде учредено на непоколебим теоретичен метод. То би трябвало да е съобразено с рисковете за здравето на животните или публичното здраве, произлизащи от използването на съответен антибиотик или група антибиотици, в това число опциите за въвеждане на ефикасни други възможности на използването на антибиотици в отглеждането на животни.
На 26 май 2021 година Европейската комисия одобри делегиран акт по отношение на член 37, параграф 4 за допълнение на Регламент (ЕС) 2019/6 на Европейския парламент и на Съвета чрез определяне на критерии за определянето на антимикробни средства, които би трябвало да бъдат непокътнати за лекуването на някои инфекции при хората. При правенето на делегирания акт са взети поради научните мнения на Европейската организация по медикаментите, Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите, Европейския орган за сигурност на храните и рекомендациите на интернационалните организации като Световната здравна организация и Световната организация за опазване на здравето на животните.
В позицията на МЗХГ се споделя още, че би трябвало да бъде направена сложна оценка на въздействието на плана на акт върху директно засегнатите заинтригувани страни, а точно животновъди, ветеринарни лекари, както и производители и дистрибутори с ветеринарни лекарствени артикули.
България поддържа уравновесения метод за установяване на критериите, според който някои антибиотици ще бъдат включени в листата на непокътнатите за приложимост единствено при хората, залегнал в признатия делегиран акт на Европейска комисия и смята, че с използването му ще бъде обезпечена по-разумна и виновна приложимост на антимикробните средства във ветеринарната медицина.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР