Ограничаването на броя на президентските мандати в държавите с президентска

...
Ограничаването на броя на президентските мандати в държавите с президентска
Коментари Харесай

СЕ: Неограничен брой президентски мандати e недемократичен

Ограничаването на броя на президентските мандати в страните с президентска и полупрезидентска форма на ръководство "допринася за попречване на злоупотреби с власт и не лимитира непозволено правата на кандидатите за поста, нито тези на гласоподавателите ", декларират в отчасти оповестен през днешния ден отчет специалистите по конституционно право от Венецианската комисия, съвещателен орган към Съвета на Европа.

Изготвен по молба на Организацията на американските страни, интересуваща се от някои практики в Латинска Америка, този отчет "се опира на относително изследване на страните в Европа, Африка, Азия и Америка ", се споделя в прессъобщение, представено от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

Според него изменянето на боря на допустимите мандати "трябва да бъде стимулирано с готовност за възстановяване на действието на страната, а не за подсилване на властта и ползите на настоящия президент ".

"Когато бъде импортирана такава корекция, тя би трябвало да се ползва чак за бъдещи титуляри на поста, а не за настоящите президенти ", заключават специалистите.

Разглежданите страни се подреждат в пет групи. В първата, включваща страни като Италия, Коста Рика, Кипър и Венецуела, няма никакви ограничавания. Във втората, където са Чили, Швейцария и Уругвай, броят на поредните мандати е стеснен, само че не и общият брой на мандатите.

Съединени американски щати, Алжир, Гърция, Полша, Южна Африка и други дават правото на два мандата, без значение дали един след различен, или не.

Много страни, измежду които Франция, Русия, Аржентина, Бразилия, Естония и Финландия лимитират на два броя на вероятните поредни мандати (в Русия Владимир Путин към този момент един път се "размени " с Дмитрий Медведев и стана министър председател, с цел да съблюдава това условие, и по този начин в този момент завоюва четвърти президентски мандат - б.р.).

Накрая, някои страни като Армения, Южна Корея и Мексико не разрешават въобще президентът да бъде преизбиран.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР