Ограничаване на възможностите за използване на вратичките в закона, на

...
Ограничаване на възможностите за използване на вратичките в закона, на
Коментари Харесай

Столичната община ще се опита да ограничи безразборното застрояване на града

Ограничаване на опциите за потребление на малките врати в закона, въз основата на които в София бяха позволени редица високи здания в несъответствуващи за това места и въвеждане на оптималната височина на постройките, които биха пречили на изгледа към Витоша.

Това са част от предложенията за промени в Закона за устройство и застрояване на Столичната община. Те към този момент са готови и предадени на парламентарната група на ГЕРБ.

Законът за устройството на София не е променян от 2009 година Автори на препоръчаните ремонти са основният проектант на София Здравко Здравков и неговият екип. Целта е да се откри трайно решение на проблемите с презастрояването, появяването на небостъргачи в градинки и тук-там с неприятна транспортна обезпеченост.

Строителството на небостъргачи ще бъде позволено единствено в региона на 7-ми километър на бул. " Цариградско шосе " и на Околовръстното шосе в при квартал " Люлин " и бул. " Царица Йоана ".

Затварянето на малките врати

Видно от предложенията е, че се прави опит да бъдат затворени две от главните " законови малки врати ", станали мотив за доста разногласия в Столичната община, митинги на жители и одобряването на здания като 220-метровата " Парадайс тауър " или 77-метровата " България билдинг ", планът за която на два пъти бе отхвърлян в комисията по градоустройство към Столичния общински съвет.
Така член 27. ал 3 от Закона за устройство на територията, който разрешава при изкуствено делене на ъглови имоти вложителите да могат да строят без ограничаване във височината, ще важи единствено за имоти с повърхност до 500 кв. метра. По този метод няма да бъде допустимо построяването на доста високи здания във към този момент разграничените имоти, тъй като тяхната повърхност няма да го разрешава механически.

Освен упоменатите нагоре здания " Милеиниум център " на строителната компания НИКМИ на бул. " България " също е позволен въз основата на този член. Строителната компания има желанието да се възползва от него и в плана си за 150-метрова постройка на ъгъла на бул. " България " и бул. " Петко Тодоров ", който бе мотив за митинги на жители.

Друга опция, която е заложена за затварянето на тази малка врата в закона, е въвеждането на ограничавания за височината на здания в региони, откъдето биха попречили на гледката към Витоша. За тази цел се предлага да бъде въведено ограничаване до 75 метра за постройките в южната част на града сред централната градска част и Околовръстното шосе. В южните елементи след Околовръстното пък оптималната височина ще бъде 15 метра.

За останалите региони на града оптималната позволена височина ще бъде 125 метра . Това е от голяма важност, тъй като в настоящия закон са планувани зони из целия град, в които няма никакво ограничаване за височината.

Предвижда се и изработването на разпоредба, съгласно която вложителите на здания над 75 метра и разгъната застроена повърхност над 20 хиляди кв. м ще бъдат задължени да показват разбор за въздействието върху трафика.

Според друго от предложенията в законопроекта оптималната височина за нови здания в центъра на София ще бъде 50 метра . Според плана това е регионът сред булевардите " Мария-Луиза ", " Александър Стамболийски, " Константин Величков ", " Пенчо Славейков ", " Витоша ", южната част на " България ", " Евлоги и Христо Георгиеви ", " Генерал Данаил Николаев ".
Тази норма обаче има изключение и няма да важи за постройките, за които към този момент има утвърждение и са в развой на планиране или приемане на позволения за градеж.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР