Ограничаваме кражбите благодарение на това, че насочваме огромен ресурс от

...
Ограничаваме кражбите благодарение на това, че насочваме огромен ресурс от
Коментари Харесай

Филип Йорданов, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД: Няма ефективна санкция за крадците на електроенергия

Ограничаваме кражбите с помощта на това, че насочваме голям запас от хора и средства, а не заради възпиращия темперамент закона.

ЧЕЗ предлага да се сътвори фонд, в който да се събират глобите и те да се употребяват за целеви вложения или за подкрепяне на енергийно бедните.

- Г-н Йорданов, какво се случва с кражбите на ток – усилват ли се или понижават?

- На процедура е доста мъчно да се дефинират количествата присвоена сила, тъй като без значение какъв брой време е продължавала кражбата, се начислява сила единствено за няколко месеца обратно.

Например, през 2016 година на територията, която ЧЕЗ Разпределение обслужва в Западна България, бяха дотаксувани 34070 мегаватчаса, през 2017 година - 35750 мегаватчаса, през 2018 година – 32833 мегаватчаса, а през 2019 година – 17 975 MWh, което е вследствие на неналичието на правила за премерване.

Всъщност месец и половина от 2018 г и 4 месеца от 2019 година липсваха правила, по които разпрeдeлителното сдружение да калкулира кражбите и откритите за този интервал нарушавания не влизат в посочената статистика. На процедура е доста мъчно да се дефинират количествата присвоена сила, тъй като без значение какъв брой време е продължавала кражбата към мрежата, се начислява сила до три месеца обратно, по този начин действително тя е сред 4 и 6 пъти по–малко от фактически откраднатата от клиенти, което води до увеличение на рецидивите.

- Миналата година имаше смяна в законовата уредба. Тя не даде ли резултат?

- Методиката в новите Правила за премерване на количествата електрическа енергия/ПИКЕЕ/, които одобри КЕВР през предходната година, действително няма възпиращ резултат.

Очаквахме да бъде признато предлагането ни при открито нерегламентирано ползване да се начислява сила за интервал от 180 дни /6 месеца/, каквато е практиката в редица европейски страни. Това влезе в действие обаче единствено за противозаконни присъединения от консуматор, който не е клиент и няма контракт с сдружението - т.е. няма на кого да се издаде фактура за начислението. За всички останали нарушавания – манипулиране на електромер, манипулиране в схемите на премерване и други нарушавания от страна на клиенти на сдружението остана интервалът от 3 месеца.

Така наредбата действително не може да бъде приложена, тъй като сдружението не разполага с данни за този противозаконен консуматор в системата си и не може да му дотаксува електрическа енергия, няма на кого да се издаде фактура. Освен това преизчислението за икономически консуматори към този момент се прави за 8 часа, а не за действителното работно време на стопанските консуматори или за 10 часа, както бе по старите правила.

Практиката при нашите разкрития демонстрира, че в основите на постройките има сложени по непозволен метод кабели, което разрешава да се краде доста дълго време, без кражбата да може да бъде открита. Неотдавна огласихме случай, който установихме в Лом.

Там електротехникът, който беше построил инсталациите на блока по време на градежа преди може би 30 години, беше свързал нелегално своя апартамент, тъй като знаеше тъкмо кой апартамент ще бъде негов. Наложи се да разбием площадката на етажа в жилищната кооперация, с цел да се в профил противозаконното присъединяване.След разкриването на измамата на клиента бе поправена сметката, само че забележете - единствено за интервал от три месеца обратно, според настоящата нормативна уредба.

Наглостта на крадците ни принуждава да внедряваме нови способи за разкриване точно на подобен тип обири. Вече има технологии, които „ хващат “ тези, до неотдавна неоткриваеми, способи. Снабдили сме нашите екипи с рефлектометри.

Те им разрешават да откриват противозаконни свързвания подземен и в основите на постройките. Друга смяна в разпоредбите за премерване е унищожаване на потребления от старите правила % на неточност в случаите когато е манипулирана схемата на премерване.

Този % може да се откри при инспекцията на място със съответната инсталация и при действителен товар, като по този метод компанията действително прави оценка за нанесените й вреди за регламентирания интервал от три месеца. Вместо този способ в този момент преизчисленията се вършат на база на половината от пропускателните благоприятни условия на присъединението, което в реалност при кражба се натоварва до неговите оптимални пропускателни благоприятни условия.

При кражбите нормално електроразпределителната мрежа нормално се натоварва до лимита на нейния потенциал, а не до половината на опциите й.

По този метод кражбата е доста по-голяма от последвалите я преизчисления. Липсват точни разпореждания и методики, когато електромерите се манипулират софтуерно или се манипулират посредством слагането на отдалечени устройства. Заложени са доста незнайни при едни възможни правосъдни каузи, от което неточните клиенти се възползват.

Има недоуточнени условия в нормативната уредба, които не дават правилник за преизчисляване при трифазно и еднофазно зареждане на обекти, което в допълнение води до занижаване на дотаксуваната сила и неясноти от изхода на възможни правосъдни каузи. Ограничаването на кражбите става само заради насочването на голям запас от хора и средства от страна на компанията, а не заради възпиращия темперамент на методиката за преизчисление в ПИКЕЕ.

- А дотогава? Какви са вредите?

- Годишните загуби са директни и индиректни, заради което точното им определяне е доста условно. Кражбите на ток финансово се покриват от електроразпределителните сдружения, които заплащат миналата през балансовите електромери електрическа енергия и възвръщат вредите по оборудванията, които стопанисват. Но противозаконните присъединения нарушават също целостта на оборудванията, което провокира повреди по уреди за хиляди и милиони левове.

Пряка последица от противозаконните присъединения към мрежата е ниското напрежение за изрядните консуматори в съответния регион, което може да аргументи изгаряне на електроуреди. Спирането на електрозахранването за премахване на повреда пък нарушава комфорта на хората и се смущава естественият живот на обществото.

В допълнение, ресурсът, който се употребява за премахване на повреди и вреди от обири, би могъл да се вложи в усъвършенствания и усъвършенстване на услугата. И не на последно място – при техническото осъществяване на противозаконните присъединения се случват произшествия – от време на време с съдбовен край. Така че можем да обобщим, че без значение, че директно кражбите се покриват от електроразпределителните сдружения, от тях страдат всички.

- Можете ли да кажете кой краде повече – икономически, битови клиенти, малцинства, тези, които копаят криптовалути или други? Имате ли наблюдения?

- От 2016 година до момента, от откраднатите количества, 54% са откраднати от битови консуматори, 46% от икономически консуматори. Нямаме разделяне на битовите консуматори по етнически симптом. Незаконните похищения са публичен проблем, който не е стеснен до избрана област, консуматори или общности. Регистрират се обири както на битови, по този начин и на икономически консуматори, които нормално нанасят доста по-големи вреди, тъй като те употребяват в пъти повече в сравнение с битовите консуматори.

Напоследък в медиите стана известен случай на огромна кражба на електроенерия от първокласен хотел в района на гр. Дупница. Хотелът разполага със личен трафопост и е причислен към електроенергийната мрежа чрез електропроводна линия на приблизително напрежение (20 kV) – това е консуматор със забележителен размер консумация на електрическа енергия. При първото установено нарушаване през 2019 година проверяващият екип е бил съзнателно затворен в трафопоста, за да се попречва инспекцията. Наложи се да се намеси полицията от Кюстендил. Въпреки това, обектът продължи да краде ток и още веднъж промени схемата на свързване, което бе документирано при втора инспекция.

Наблюдава се наклонност огромни икономически консуматори на електрическа енергия да прибягват към нерегламентирани намеси неведнъж. Тримата клинети с най-вече рецидиви от 2013 година до момента са с сбор установени обири на електрическа енергия - 98. За същия интервал са открити 5453 клиенти с повече от едно нарушаване, за които са установени общо 18 470 нарушавания.

- Какво предлага ЧЕЗ, с цел да се реши въпросът с кражбите?

- За противопоставяне на кражбите са нужни законодателни промени, строги санкции и прецизен надзор от страна на способените органи. Ние от наша страна сме създали това, което е във опциите ни. Но е належащо да се вкарат такива наказания, които да възпират крадците и те да се замислят съществено, преди да извършат нарушаване. В момента казусът е тъкмо в ниските наказания, които нямат възпиращ резултат. Не желаеме сумите от събраните наказания да остават в ЕРП-то.

Неслучайно няколко пъти предлагаме те да постъпват във фонд. От този фонд може да се приспадат присъщите, приети от регулатора, разноски на фирмите, а останалите средства да бъдат употребявани за целеви вложения, за възстановяване на инфраструктурата или за подкрепяне на енергийно бедните. Целта ни е приходите да бъдат 0. Тоест в един миг кражбите на ток да бъдат изкоренени.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР