Оградата на Небет тепе не спира да е във фокуса

...
Оградата на Небет тепе не спира да е във фокуса
Коментари Харесай

Ще остане ли оградата на Небет тепе?

Оградата на Небет тепе не стопира да е във фокуса на публичния живот в Пловдив, като тя продължава да  раздвоява както жителите, по този начин и политическите централи.
Прочетете още
Днес общинският консултант от Политическа партия – Демократична България Николай Гюров написа, че от НИНКН са изпратили публично мнение след питане от тяхна страна.  В отговора от институцията се цитира мнение от 2022 година, в което осе споделя:

„ Оградата освен трансформира облика на комплекса и лимитира достъпа до него, което не е съвместимо с културната му стойност, а и включването й в плановата документи на Небет тепе е неприемливо ”.  Съветникът желае оградата да бъде отстранена.

Кметът Костадин Димитров съобщи пред TrafficNews , че Община Пловдив ще се съобрази напълно с насоките от Министерството на културата и НИНКН, само че те към момента не са ги поучили.

„ Важно е да се знае, че този план е удостоверен от мен и екипа ми. Не сме провеждали процедури, нито сме го проектирали.  Дали ще има, или не ограда  е решение, което би трябвало да се вземе в бъдеще. Но има някои неща, които би трябвало да се знаят.

На първо място този план бе занимателен от предходната администрация и по този начин всички действия от началото на 2024 година се поемат от бюджета на Община Пловдив. Пред нас стои предизвикването да го приключим с значимото изискване да не връщаме пари по европейските стратегии, които да се вземат от джоба на пловдивчани ”, съобщи градоначалникът. Той добави, че е имал редица срещи и с последния постоянен министър на културата Кръстю Кръстев и шефа на НИНКН арх. Петър Петров.

„ Проблемът е, че имаме разнопосочни мнения от институциите за тази ограда.  От една страна ни споделят – „ неприемлива е ”, от друга, че не е противозаконна. Опасяваме се, че в случай че я премахнем в този момент, на следващия ден от Управляващия орган ще кажат, че не се спазили 5-годишния период за резистентност и ще ни наложат жестока финансова промяна, която може  да е за 25% за целия план. Поканихме арх. Петров в Пловдив, да огледа и даде точни и ясни насоки. Той пристигна, като направи оглед  дружно с ръководителите на плана,  инженери и строители. Когато ни дадат точни насоки от там какво да вършим – ще ги спазим.  За мен най-важно е да не се наложи да се връщат финансови средства ”, сподели кметът. По думите му, тук-там оградата е в ниските елементи и не пречи на видимостта към града, само че също по този начин би трябвало да има и ограничения за сигурност тама. 

Така Община Пловдив чака финалното мнение и насоки от НИНКН и МК, с цел да вземат окончателното решение за бъдещето на оградата на Небет тепе.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР