Огнян Попов, основател на Проспекто Груп. Българската компания Проспекто груп,

...
Огнян Попов, основател на Проспекто Груп. Българската компания Проспекто груп,
Коментари Харесай

Германската Offerista придоби платформата Broshura.bg

Огнян Попов, създател на " Проспекто Груп ".

Българската компания " Проспекто груп ", която създава платформата за онлайн брошури Brushura.bg, е добита от немската софтуерна група Offerista Group, разрастваща същия бизнес. Цената на договорката не е оповестена, а задачата на партньорството е дружно да доближат до нови европейски пазари и да станат водач в предлагането на електронни брошури.

Международната договорка

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Седем години след основаването си, българското сдружение е напълно добито от немската компания Offerista Group. Основният бизнес на групата също е фокусиран върху дигитализирането на хартиените брошури на магазини и супермаркети. Основана през 2016 година, екипът на компанията наброява над 100 индивида с офиси в Берлин, Дрезден, Есен, Виена и Париж.

" В идващите няколко месеца ще работим по обединение на технологията ни с тази на Offerista Group, в това число мобилни приложения, уебсайт и други онлайн портали ", разяснява за " Капитал " Огнян Попов, създател на " Проспекто груп ". Той ще продължи да ръководи Broshura.bg като изпълнителен шеф, а българският екип от 30 индивида ще работи като част от немската компания. Сред задачите на компанията е екипът да се разшири с още IT и маркетинг експерти. " На европейския пазар има доста играчи в сегмента и е обикновено в един миг да стартират придобивания ", споделя Попов. С обединяването на бизнесите Offerista Group ще доближи до над 40 млн. консуматори и цели да стане пазарен водач в Европа.

Българският бизнес

Идеята за Broshura.bg се ражда през 2013 година, когато Огнян Попов основава компанията " Камишън шеър ", чийто бизнес след това се трансферира към сдружението " Проспекто груп ". С решението си за онлайн брошури той цели да свърже огромните търговски вериги и крайните клиенти.

Според проучване на Broshura.bg в България годишно се харчат над 50 млн. лева за брошури и единични листовки, а общият им брой се равнява на 700 млн. " Ефективността от хартиените брошури не може да бъде проследена. Ние предлагаме измеримост на преглежданията и продължителността им през уеб страницата или мобилното ни приложение ", споделя пред " Капитал " Попов. Той добавя, че в това число могат да дават информация при положение, че след ревизиране на дадена листовка в приложението потребителят е влезнал в някой непосредствен до него магазин или супермаркет. Постепенно бизнесът се разраства, компанията стъпва на редица интернационалните пазари и с изключение на в София открива търговски офиси още в Букурещ и Будапеща.

През 2016 година решението притегля вниманието и на " Нетинфо ", част от " Нова броудкастинг груп ", която придобива 20% % от компанията зад Broshura.bg. Тогава цената на договорката също не е оповестена обществено. Миналата година обаче създателят Огнян Попов изкупува делът на " Нетинфо ".

Компанията създава както онлайн платформа, по този начин и мобилно приложение. " Имаме над 1 млн. консуматори месечно в България, които преглеждат почти 6 млн. брошури. Към момента към 80% от визитите ни са през уеб страницата, само че целим приложението да стане главно средство за достъп до брошурите ", изяснява Попов. Бизнесът към Broshura.bg има два източника на доходи – от рекламни банери, към онлайн брошурите и доходи от клиенти, които заплащат на публикувана листовка. За 2018 година компанията е отчела доходи от 2.2 млн. лева, като по думите на Огнян Попов през 2019 година бизнесът пораства.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР