Огнян Донев с адвокатите си през 2012 г., когато прокуратурата

...
Огнян Донев с адвокатите си през 2012 г., когато прокуратурата
Коментари Харесай

"Подсъдимият издател" Огнян Донев осъди окончателно прокуратурата

Огнян Донев с юристите си през 2012 година, когато прокуратурата го притегли като обвинен

© Цветелина Белутова Най-големият акционер в " Софарма и издател на " Клуб Z " Огнян Донев осъди дефинитивно прокуратурата поради следствие за пране на пари против него, по което той беше обвинен от 2011 до 2013 година

Според решение на Върховния касационен съд (ВКС), постановено този понеделник, прокуратурата би трябвало да заплати на Донев компенсации в размер на 72 хиляди лева - това е адвокатският хонорар, който той е платил, с цел да бъде защитаван по формирано досъдебно произвеждане, по което е притеглен като обвинен за пране на пари.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Става дума за следствието, с което държавното обвиняване се намеси в договорката за " Труд " и " 24 часа ". По него Огнян Донев и Любомир Павлов бяха упрекнати в пране на пари от документна машинация - акционерно съглашение, с което се разпределят дяловете в двете издания.

Разследването се водеше от някогашния началник на столичното разследване Петьо Петров, прочут в правните среди като Петьо Еврото. По него наблюдаващ прокурор е бил и претендентът за основен прокурор Иван Гешев, само че откакто отхвърля да притегли Донев и Павлов, той е заменен с различен обвинител. Обвиненията станаха причина да бъдат блокирани дяловете на двамата издатели и по този начин те нямаше по какъв начин да ги продадат.

В последна сметка следствието е прекъснато през 2013 година, а постановлението е доказано от съда.

Изданието на Донев е измежду дребното, които си разрешават да насочат рецензии към работата на основния прокурор Сотир Цацаров и ръководената от него институция. Фактът, че Донев е обвинен (и обвиняем по друго дело, което приключи на първа инстанция с оправдателна присъда), даде мотив на Цацаров да подлага на критика политиката на изданието му (както прави с изявленията в " Капитал " ) и да го обвързва с дейностите на държавното обвиняване.

Огнян Донев сега е обвиняем по обвиняване за укриване на налози, като то датира от същия интервал, от който е и това за пране на пари. Делото приключи с оправдателна присъда на първа инстанция. По него се явяваха шефката на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова, както и Димитър Петров, който беше натрапен от Гешев за и.д. началник на спецпрокуратурата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР