Огнян Донев обяви и че производството на спринцовки и медицински

...
Огнян Донев обяви и че производството на спринцовки и медицински
Коментари Харесай

"Софарма" ще строи два нови завода – в Казанлък и София

Огнян Донев разгласи и че производството на спринцовки и медицински произведения в завода " Момина цитадела " – Велико Търново, ще бъде актуализирано

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА Още по тематиката
Sofix се покачва за втори следващ ден
20 сеп 2017
" Унифарм " се влива в досегашния си притежател " Софарма "

Това ще докара до усъвършенстване на производството на медикаменти за износ и за българския пазар
13 сеп 2017 " Софарма " възнамерява да стартира градеж на два нови завода през първото тримесечие на идната година, заяви Огнян Донев, ръководител на съвета на шефовете и главен акционер в компанията по време на годишната среща с вложителите в общественото сдружение.

Tabex за експорт в Съединени американски щати

Първият цех ще бъде екстракционна мощ за произвеждане на лекарство за отричане от тютюнопушенето в Казанлък. Става въпрос за медикамента Tabex, който се създава от цветове на жълта акация. Вероятно за производството ще се употребява площадката на сдружението от групата " Българска роза Севтополис ", което наскоро се вля в " Софарма ". След построяването новият цех ще кандидатства за документ от Американската администрация за храните и медикаментите (FDA), като задачата е продукцията да може да се продава и на американския пазар. Съвсем скоро стартират клиничните изследвания на лекарството и в Съединени американски щати, защото организацията изисква да има опит с използването му в Америка, с цел да го записва за продажба.

Втората инвестиция на " Софарма " ще бъде в нов лиофилен цех в София. Капацитетът на настоящия е напълнен с продукция за износ и за локалния пазар и компанията незабавно се нуждае от нова мощ. В този цех се създават медикаменти, които авансово се изсушават, а по-късно се разтварят преди използването им, да вземем за пример инжекционни кортикостероиди и медикаменти за болнична приложимост.

По думите на Огнян Донев компанията възнамерява да стартира градежите по едно и също време през идната година. Той означи, че те евентуално ще бъдат със лични средства, само че не загатна хипотетичния размер на вложенията, които ще бъдат направени в тях.

Донев добави, че групата е консолидирала индустриалните мощности и възнамерява също така да обнови производството на спринцовки и медицински произведения в завода " Момина цитадела " – Велико Търново.

От компанията регистрираха нови външни пазари, измежду които изненадата е Виетнам, възобновяване на продажбите в Русия и Украйна и растеж на резултатите. Приходите от продажби са се нараснали на 148.7 млн. лева за деветмесечието спрямо 132.4 млн. лева за същия интервал на предходната година, което е растеж с 12.4%. Оперативната облага за същия интервал е повишена с 52.7% на 33.3 млн. лева

Излизането на " Ромфарм "

Въпреки положителните резултати през последните два месеца цените на акциите на " Софарма " вместо растеж претърпяха спад и цената, която докосна 5 лева през септември спадна до 3.91 лева и по-късно се възвърне, като последната е към 4.35 лева Причината за това е масираната ликвидация на акциите на един от миноритарните акционери – " Ромфарм ", които имат дял от към 17%, добит през 2013-2014 година Явно най-малко първоначално продавачът е бил податлив и на по-ниска цена.
Инвеститорите се поинтересуваха дали мажоритарните акционери са наясно с желанията на " Ромфарм ".

" Илюзия е, че " Ромфарм " се нуждаят от пари и са склонни да подаряват акции. Това, че цената доближи такива равнища, за тях значи пропуснати изгоди. Това, което ми споделиха, е, че считат да излязат последователно от присъединяване си и няма да продават на цена под 4.27 лева ", отговори Донев. Той добави, че не счита за рационално той самият и " Софарма " да изкупуват целия пакет на " Ромфарм ", с цел да не опорочат обществения статут на компанията.

Удвояване в търговия на едро

Групата " Софарма " възнамерява да удвои приходите си от продажби в търговията на едро през идващите три години и да утрои облагата си, добави по време на срещата Димитър Димитров, изпълнителен шеф на " Софарма трейдинг ". Приходите от продажби през предходната година бяха 612 млн. лева, като Димитров разчита на растеж от външните пазари, главно Сърбия, и на разширение на аптечния бизнес на групата. Малко по-рано през годината компанията закупи сръбският дистрибутор Lekovit и възнамерява делът му да нарасне от 6 на 25% в доставките на сръбския пазар, който се пресмята на 810 млн. евро.

В момента групата има 23 аптеки с марката SOPharmacy и чака позволение от Комисията за защита на конкуренцията за придобиване на 19-те аптеки с марката " Фармастор ". По думите на Димитров продажбите на аптечния бранд на " Софарма " са пет пъти над междинните за пазара, което значи, че приходите от една аптека са над 2.5 млн. лева

Авторът има акции в компании от групата " Софарма ". Статията не е рекомендация за покупка или продажба на скъпи бумаги.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР