Огнище на птичи грип откриха в сливенското село Глушник. Заболяването

...
Огнище на птичи грип откриха в сливенското село Глушник. Заболяването
Коментари Харесай

Огнище на птичи грип откриха в сливенско село


Огнище на птичи грип откриха в сливенското село Глушник. Заболяването е доказано с лабораторни разбори.

Областният шеф Чавдар Божурски издаде заповед, с която на 6 ноември ще се организира изключително съвещание на Областната епизоотична комисия, излиза наяве от страницата на регионалната администрация.

Огнището на инфлуенца е в животновъден обект, вид „ заден двор “, за развъждане на кокошки, токачки и гълъби. Ще бъдат наложително унищожени всички птици в сливенското с.Глушник, почистени и неведнъж дезинфекцирани пространствата за птици, транспортните средства, на дворовете и улиците в и към птицевъдния обект. Собствениците на убитите птици ще бъдат обезщетени според Закона за ветеринарномедицинската активност и Наредбата за изискванията и реда за разходване на средствата за покриване на разноските, свързани с епизоотичните опасности.

В осъществяване на заповедта на 3 ноември стартира изземването на птиците от стопанствата в с. Глушник. По предварителни данни, в селото се отглеждат сред 400 и 1000 птици. На място са изпратени 4 екипа на Областната дирекция по сигурност на храните..

Във връзка с установеното огнище са избрани защитна зона от 3 км към животновъдния обект, в която влизат селата Глушник и Калояново, както и следена зона от 10 км, в която влизат селата Ттрапоклово, Драгоданово, Блатец, Жельо челник, Камен, Тополчане, Сотиря, Горно Александрово и Седларево. В тези зони категорично се не разрешава търговията и предвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, както и разселването на птици за възобновяване на дивечовия ресурс.

БГНЕС напомня, че предишния месец огнище на птичи грип бе записано в хасковското село Узунджово. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР