Огнище на птичи грип е регистрирано в село Узунджово, община

...
Огнище на птичи грип е регистрирано в село Узунджово, община
Коментари Харесай

Птичи грип е регистриран в село Узунджово

Огнище на птичи грип е записано в село Узунджово, община Хасково, заяви пресцентърът на регионалната администрация. Днес незабавно е било планувано съвещание на Областната епизоотична комисия.

На форума е било взето решение за ограничаващи ограничения за недопускане разпространяването на заболяването. Издадена е заповед от регионалния шеф, която е изпратена на всички общини и институции, които имат отношение към казуса.

В заповедта се подреждат неотложно привикване на Общинските епизоотични комисии, привеждане на Областната дирекция по сигурност на храните /ОДБХ/ в положение на нараснала епизоотична подготвеност, като шефът и би трябвало да провежда взаимни инспекции от орнитоложките, ловно-рибарските сдружения и на държавните лесничейства за съществуване на заболели или умрели диви мигриращи или синантропни птици.

Директорът на ОДБХ също по този начин би трябвало провежда непрекъснат ветеринарно-медицински надзор за съблюдаване на ограниченията за сигурност в птицевъдни обекти. Забраняват се провеждането на пазари и изложения за птици на територията на област Хасково, гласи още заповедта.

Тя вменява на ОБДХ и организирането на периодически клинични прегледи. Собствениците и шефовете на птицевъдни обекти не би трябвало да позволяват излизането на птиците отвън дворовете на стопаните, както и контакт сред диви пернати и домашни птици.

Необходимо е също по този начин те да съхраняват в закрити пространства фуража, с който изхранват птиците, а при отклонения в положението им или при нараснала смъртност да уведомят неотложно ветеринаря или кмета на обитаемото място.

Заповедта към този момент е била сведена до кметовете на общини, ОДБХ - Хасково и до всички членове на Областна епизоотична комисия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР