Огнище на птичи грип е открито в Добричко. Заповед на

...
Огнище на птичи грип е открито в Добричко. Заповед на
Коментари Харесай

Откриха птичи грип в Добричко

Огнище на птичи грип е намерено в Добричко. Заповед на шефа на БАБХ от 13 юни разгласи първично огнище на инфлуенца във плантация за кокошки носачки в добричкото село Дончево.

Предстои всички инфектирани и контактни птици във фермата да бъдат убити хуманно, с цел да се предотврати разпространяването на вируса.

БАБХ дефинираха защитна зона от 3 километра в радиус от фермата. Тя включва и селата Богданово, Дончево и Опанец. Със заповедта е неразрешена и търговията и напредването на домашни и диви птици, както и яйца за разплод.

Експертите ще следят и птицефермите в 10-километровата зона. Те ще бъдат проверявани непрекъснато от ветеринарни експерти.

В Бургас пък поради терзания от болести при едрия добитък са взети ограничения против възможна болест.

Областната епизоотична комисия взима ограничения против разпространяването на заболявания по животните. Комисията разпореди ограничения за недопускане разпространение на болестта нодуларен дерматит на територията на област Бургас. Тя заседава в Областна администрация Бургас.

Именно това беше болестта, от което се съмняваха, че може да е заболяла кравата Пенка. След като мина от българска на сръбска територия, отвън Европейски Съюз, и назад управляващите желаеха на ефтаназират добитъка. Тя обаче бе избавена, а казусът доби сетовна известност. В отбрана на Пенка се разгласи и световноизвестният музикант от "Бийтълс " Пол Макартни.

Огнище на болестта обаче е записано в Одрин, Турция. Това провокира засилените ограничения аз сигурност в бургаска област.

Сред решенията на комисията, с цел да се предотврати възможна зараза, е и възбраната за провеждането на всевъзможни пазари и изложения на едри преживни животни в общините на територията на региона. Епизоотични комисии ще се проведат и на територията на 13-те общини в област Бургас.

В обектите, които се намират в 20-километровата гранична зона с Турция животните би трябвало да се третират с инсектицидни препарати с репелентно деяние, задължава още наредбата. Всички притежатели на едри преживни животни би трябвало неотложно да осведомят обслужващия обекта ветеринарен доктор и формалния ветеринарен доктор на съответната община при подозрение за заболяването. "След отчета на Областна дирекция по Безопасност на храните стана ясно, че болестта не се предава на хората ", разяснява заместител регионалният шеф Севдалина Турманова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР