Огнище на птичи грип беше открито в Добричко – в

...
Огнище на птичи грип беше открито в Добричко – в
Коментари Харесай

Огнище на птичи грип в Добричко, 320 хил. кокошки ще бъдат умъртвени

Огнище на птичи грип беше намерено в Добричко – в село Дончево. Птицефермата, в която е открита болестта е най-големия производител на яйца у нас. Решено е към 320 хиляди кокошки носачки ще бъдат умъртвени, а всички яйца, създадени след 23 май – да бъдат унищожени.

От началото на годината у нас са доказани 11 огнища на птичи грип – 2 във ферми за кокошки носачки и 9 във ферми за патици.

За да не се допусне разпространяване на болестта в Добричко, локалните са предизвестени да отглеждат домашните птици в закрити пространства. Фуражът също да не е навън.

От здравната ревизия в Добрич споделиха за bTV, че никой от работещите във фермата, в която е открит птичия грип, не е потърсил лекарска помощ.

Яйцата от фермата с открит птичи грип се изтеглят от пазара, тъй като има заплаха посредством тях по машинален път да бъде пренесена болестта, разгласи в предаването „ Тази сутрин” доктор Кремена Стоева от Българската организация за сигурност на храните (БАБХ).

Тя разгласи още веднъж, че болестта не е рискова за хората, а ограниченията са единствено за да се спре разпространението на заболяването и в други ферми. И подсети, че рисков вариант е H5N1 , само че до този миг няма данни за инфектирани птици с него.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР