Огнище на нюкасълска болест по птиците избухна в румънския окръг

...
Огнище на нюкасълска болест по птиците избухна в румънския окръг
Коментари Харесай

БАБХ засилва контрола заради нюкасълска болест по птиците в Румъния

Огнище на нюкасълска болест по птиците избухна в румънския окръг Кълъраш  - единствено на 11 километра от Силистра. След като хиляди птици бяха инфектирани, румънската работа за ветеринарна и хранителна сигурност е предизвестила българските управляващи.  От Агенцията по сигурност на храните у нас правят засилен надзор на биосигурността в птицефермите в страната.   Болестта не е животозастрашаваща за хората , написа Българска национална телевизия.

Заразени са близо 7 хиляди птици, а към четири хиляди са мъртви. Ветеринарната работа в Кълъраш твърди, че огнището към този момент е овладяно. В инфектирания обект е осъществена стерилизация и тече 20-дневният карантинен период. Птиците от прилежащите ферми са имунизирани. Засега персоналните стопанства не са наранени, само че жителите на прилежащите на Кълъраш села са обезпокоени. В съвсем всеки двор се отглеждат кокошки.

У нас при започване на годината беше регистриран случай на нюкасълска болест в персонално стопанство край Кърджали.

„ Малките стопанства, където няма въведени ограничения за биосигурност, по-лесно биват инфектирани, там вредите са по-малки, само че пък по този начин се популяризира болестта “, сподели шефът на регионалната дирекция по сигурност на храните в Русе. Нюкасълската болест се предава  посредством пряк контакт със инфектирани птици, фураж, даже посредством облеклото на хората.  Вирусът може да се популяризира и от водоплаващите птици по река Дунав върху домашните. Освен висока смъртност, първите признаци са внезапно намаляване на яйцеснасянето, умърлушеност, по-малко изразходване на фураж.

В Силистра на двата контролно-пропускателни пункта се дезинфекцират всички транспортни средства.  Според ветеринарните лекари няма заплаха от нюкасълска болест в птицефермите у нас, защото те са с висока биосигурност. Въпреки това се вземат проби за разбор, както в птицефермите, по този начин и от водоплаващите птици. Болестта не е рискова за живота на хората. Признаците за заразяване е поява на конюнктивит, а болестта протича леко.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР