Огнище на нюкасълска болест по птиците избухна в румънския окръг

...
Огнище на нюкасълска болест по птиците избухна в румънския окръг
Коментари Харесай

Огнище на нюкасълска болест по птиците в Румъния, БАБХ с мерки за биосигурност

Огнище на нюкасълска болест по птиците избухна в румънския окръг Кълъраш, единствено на 11 километра от Силистра. След като хиляди птици бяха инфектирани, румънската работа за ветеринарна и хранителна сигурност е предизвестила българските управляващи. От Агенцията по сигурност на храните у нас правят засилен надзор на биосигурността в птицефермите в страната. Болестта не е животозастрашаваща за хората.

Взривът на нюкасълска болест е регистриран в индустриална птицеферма в окръг Кълъраш. Заразени са близо 7 хиляди птици, а към четири хиляди са мъртви. Ветеринарната работа в Кълъраш твърди, че огнището към този момент е овладяно. В инфектирания обект е осъществена стерилизация и тече 20-дневният карантинен период. Птиците от прилежащите ферми са имунизирани. Засега персоналните стопанства не са наранени, само че жителите на прилежащите на Кълъраш села са обезпокоени. В съвсем всеки двор се отглеждат кокошки.
" Кокошките ми са доста, а заболяването е неприятна - може всичките да измрат ". " Засега няма проблеми с птиците, нека не пристигна заболяването, че знаем какъв проблем беше африканската чума ".
У нас при започване на годината беше регистриран случай на нюкасълска болест в персонално стопанство край Кърджали.
Д-р Георги Дяков - шеф на регионалната дирекция по сигурност на храните - Русе: Малките стопанства, където няма въведени ограничения за биосигурност, по-лесно биват инфектирани, там вредите са по-малки, само че пък по този начин се популяризира болестта.
Нюкасълската болест се предава посредством пряк контакт със инфектирани птици, фураж, даже и посредством облеклото на хората. Вирусът може да се популяризира и от водоплаващите птици по река Дунав върху домашните.
Д-р Николай Ненов - регионална дирекция по сигурност на храните - Русе: Освен висока смъртност, първите признаци са внезапно намаляване на яйцеснасянето, умърлушеност, по-малко изразходване на фураж.Иванка Войкова: Притесняваме се, по тази причина не ги пускаме, стоят затворени в дворчето.
За да не се популяризира вирусът и у нас, в Силистра на двата контролно-пропускателни пункта се дезинфекцират всички транспортни средства.
Д-р Себахтин Халид - шеф на регионалната дирекция по сигурност на храните - Силистра: Колегите, които са там, ревизират за хранителни артикули от свински, в този момент и от птичи генезис.
Според ветеринарните лекари няма заплаха от нюкасълска болест в птицефермите у нас, защото те са с висока биосигурност.
Д-р Себахтин Халид - шеф на регионалната дирекция по сигурност на храните - Силистра: Пилетата се имунизират на първия ден против болестта и на 12-я, тъй че няма никаква заплаха. Фуражът също вътрешно се доставя, няма импорт на фураж.
Въпреки това се вземат проби за разбор, както в птицефермите, по този начин и от водоплаващите птици.

Болестта не е рискова за живота на хората, само че има случаи, в които могат да се заразят. Признаците са поява на конюнктивит, а болестта протича леко.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР