Огнищата от африканска чума по свинете продължават да се увеличават.

...
Огнищата от африканска чума по свинете продължават да се увеличават.
Коментари Харесай

При чума загубите за индустриалните свиневъди може да достигнат 2 млрд. лв.

Огнищата от африканска чума по свинете не престават да се усилват. 4 нови огнища пламнаха в страната през последните 24 часа. Според земеделския министър Десислава Танева финансовата поддръжка от 3 700 000 лева, която държавното управление отпусна за битка с заболяването, няма да бъде задоволителна, тъй като има потребност от хора, които би трябвало да оказват помощ с физически труд. Затова полиция, жанармерия и войска се включват в битката за преодоляване на болестта.

В Сутрешния блок на Българска национална телевизия тематиката разясниха Илиян Костов, заместник-директор на Центъра за оценка на риска по хранителната верига и Вихрен Димитров, шеф на свинекомплекс в Русенско.

Илиян Костов сподели, че от африканската чума боледуват дивите и питомните прасета и акцентира, че болестта не е рисково за хората.
Илиян Костов, Център за оценка на риска по хранителната верига: Заболяването главно изисква задълбочени ограничения като може да докара до големи стопански загуби, по-скоро в индустриалното свиневъдство.
Вихрен Димитров също предизвести за вероятни големи загуби за индустриалните свиневъди.
Вихрен Димитров, свиневъд: Това са загуби към 500-600 млн. лв.. Загубите от пропуснати изгоди могат да доближат до 2 милиарда лв..

Илиян Костов сподели още, че цялото общество би трябвало да спомага за справяне със болестта. За да се понижи натискът от чумата, на 20 км. към индустриалните свинекомплекси да не се отглеждат свине. 99% от прасетата се намират в огромни ферми.

Вихрен Димитров добави, че би трябвало да има финансова отплата за всички притежатели на инфектирани свине, даже и нерегистрираните, защото разноските не биха били огромни, на фона на риска от загубите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР