Огнища на ендемични заболявания като маймунска шарка и треска Ласа

...
Огнища на ендемични заболявания като маймунска шарка и треска Ласа
Коментари Харесай

Експерти: Поради климатичните промени огнища на заболявания като маймунска шарка ще стават все по-чести

Огнища на ендемични болести като маймунска шарка и тресчица Ласа ще стават все по-чести и все по-устойчиви. За това предизвести на брифинг шефът на Отдела за незабавни обстановки на СЗО доктор Майк Райън, представен от международните организации.

„ Тъй като изменението на климата способства за бърза смяна в метеорологични условия и сериозните засушавания, животните и хората трансформират държанието си, това е годно изключително за търсенето на храна. В резултат на това заболяванията, които нормално циркулират при животните, от ден на ден прескачат и при хората “, сподели той.

По думите му, за жалост са налице фактори, които благоприятстват появяването на инфекции и разпространяването им отвън типичните за тях места и райони.

„ Сред здравните специалисти има известна угриженост, че маймунската шарка и други инфекциозни заболявания могат да бъдат предадени на животни и посредством човешки медицински боклуци, защото случаите на повишаване на вируса отвън Африка към този момент не са малко “, сподели Уилям Кареш, президент на работната група на Световната организация за запазване здравето на животните в дивата природа. По думите му, учените към момента не са наясно за аргументите, заради които се е появила маймунската шарка, нито за факторите, които способстват за нейното разпространяване, изключително като се има поради, че те не са свързани с пътешестване до Африка.

Тъй като вирусът циркулира отвън Африка, има опция за наново разпространяване в животинските популации, което евентуално може да направи вируса ендемичен и в страни отвън този континент, счита той.

„ Както видяхме при COVID-19, има нещо, на което би трябвало да се обърне изключително внимание, и това са медицинските боклуци от артикули за еднократна приложимост. Много сме загрижени от това, че гризачите ще ги събират “, сподели Уилям Кареш.

„ Такъв образец е дребна локална клиника в селски регион, която изхвърля отпадъците си навън, до момента в който не бъдат изхвърлени съгласно разпоредбите в края на седмицата “, добави той. По думите му, вирусът е открит при лабораторни маймуни през 1958 година и от този момент разнообразни скотски типове, в това число катерици и плъхове, са разпознати като чувствителни към него. „ Смята се, че е прескочил при хората от животните, само че кои типове са забъркани в предаването, остава неразбираемо “, акцентира Уилям Кареш.

По данни на СЗО до момента има над 550 доказани случая на маймунска шарка в 30 страни.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР