Огнените в Германия не са застрашени от изчезване, но все

...
Огнените в Германия не са застрашени от изчезване, но все
Коментари Харесай

Истина и митове за огнения саламандър

Огнените в Германия не са застрашени от изгубване, само че въпреки всичко имат потребност от специфични грижи поради намаляващата територия на тяхното местообитание и строителството на пътища до местата, където се развъждат. В разнообразни райони на Германия има десетки локални наименования на тези амфибии – от земен саламандър до пътуващ шут.

Откъде е тръгнала легендата, споделя „ Дойче веле “.

Според една от версиите, „ огненото “ наименование се изяснява с навика на саламандрите през деня да се крият в в дървени купчини, в случай че наоколо няма други уединени и естествени места като скални пукнатини. Така дружно с дървата саламандрите постоянно попадали в печките или огнищата, от където изскачали, усещайки горещината. Затова измежду хората се е появила легендата, че те се появяват от пламъците, от които не изгарят.

В реалност тези амфибии се раждат във водоеми, където прекарват първите месеци от живота си, след което излизат на сушата.

Твърди се също, че саламандрите дори се хранят с огън. В древността се е считало, че тези земноводни имат способността с ниската температура на тялото си или със слюнката си да изгасят всеки пожар, по тази причина по време на сходни бедствия хората са ги хвърляли в огъня.

В днешно време огромната опасност за тях идва не от старите митове, а от актуалните коли. Саламандрите се придвижват доста постепенно, по тази причина постоянно умират по пътищата, смазани от автомобилните гуми, като по този метод споделят нерадостната орис на доста жаби и таралежи.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР