Оглавяваното от Людовик Орбан правителство спечели вот на доверие в

...
Оглавяваното от Людовик Орбан правителство спечели вот на доверие в
Коментари Харесай

Новото румънско правителство иска да увеличи пенсиите с 40%

Оглавяваното от Людовик Орбан държавно управление завоюва избор на доверие в Народното събрание на 4 ноември

Новото демократично държавно управление на Румъния има за цел да вкара най-голямото нарастване на пенсиите за последните три десетилетия в границите на бюджета за 2020 година, оповестява Reuters. Планът на кабинета, който стъпи в служба предишния месец, планува растеж от 40%. Прогнозите са, че това ще коства на хазната над 5 милиарда евро през идната година. Идеята идва на фона на възходящи опасения, че Букурещ ще надвиши прага за бюджетния недостиг, избран от разпоредбите на Европейски Съюз, като по този начин рискува намаление на кредитния рейтинг.

Стара концепция, ново държавно управление

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики С наближаването на изборите следващата година новото държавно управление реши да придвижи закона за растежа на пенсиите, импортиран от предходния левоцентристки кабинет. Същевременно в проекта за 2020 година се плануват още нарастване на събираемостта на налозите, както и понижаване на бюджетните разноски, с цел да се управлява дефицитът. Правителството даде обещание да понижи бюджетния недостиг до 3.6% от брутния вътрешен артикул (БВП) идната година от 4.4% през настоящата.
Правителството даде обещание да понижи бюджетния недостиг до 3.6% от брутния вътрешен артикул (БВП) идната година от 4.4% през настоящата. Икономистите ще наблюдават деликатно проектобюджета за 2020 година, с цел да видят дали това заричане ще бъде спазено. " Ясно е, че нарастване на пенсиите в подобен мащаб не подхожда на настоящите стопански данни. Законът за пенсиите е може би най-сериозният вътрешен проблем, с който се сблъсква румънската стопанска система ", разяснява основният икономист на Raiffeisen Bank за Румъния Йонуц Думитру.

Увеличението на пенсиите, което ще стартира през септември 2020 година, евентуално ще направи страната уязвима през идващите години, защото броят на пенсионерите ще скочи доста след 2030 година в следствие от взрива в раждаемостта след възбраната на абортите в комунистическа Румъния през 1966 година

Опасенията

Европейската комисия предвижда, че бюджетният недостиг на Румъния ще доближи 6.1% от Брутният вътрешен продукт през 2021 година, в случай че не бъдат взети спомагателни ограничения. Тази стойност е повече от два пъти над лимита от 3%, избран от Европейски Съюз, и носи риск от задействане на процедура за несъразмерен недостиг. Това може да увеличи цената на кредитирането и да окаже напън върху румънската проливам, която поевтиня до рекордно ниско ниво по отношение на еврото предишния месец.

Същевременно министър председателят Людовик Орбан акцентира в четвъртък, че кабинетът му ще извърши закона за пенсиите, само че прикани депутатите да се въздържат от одобрение на по-нататъшни законопроекти, които допускат огромни разноски. " Намираме се в извънредно сложна обстановка – бюджетът за 2020 година не може да се оправи с спомагателни разноски ", сподели Орбан.

Трите огромни рейтингови организации отреждат на Румъния най-ниската степен за вложения,
което значи, че всяко ново намаляване би тласнало суверенния дълг на страната в така наречен територия " отпадък ". Международната рейтингова организация S&P намали тази седмица вероятността на оценката си за кредитоспособността на Румъния от " постоянна " на " отрицателна " поради нарастването на бюджетния недостиг, като съобщи, че рейтингът ще бъде понижен до две години, в случай че той не бъде намален.

Рейтинговата организация чака следващата година в Румъния да стартира развой на основна фискална консолидация, само че строгият бюджет и неустойчивостта на политическата среда са опасности за сбъдването на този сюжет. Йонуц Думитру, наред с други икономисти, пресмята, че 40-процентното нарастване на пенсиите ще коства към 1% от Брутният вътрешен продукт през последното тримесечие на идната година и тази стойност ще се увеличи до 2.7% за 2021 година

Средната пенсия за на малко под 5 млн. румънски пенсионери е в размер на 270 евро месечно, демонстрират данни на държавната пенсионна организация, като нивото ѝ е едно от най-ниските в Европа. Минималната пенсия в страната е малко над 145 евро. Същевременно румънската централна банка отхвърли прогнозата на Европейски Съюз за бюджетния недостиг през 2021 година и уточни, че фискалните ограничения ще попречат на сходно повишаване. Какво още в новия бюджет
Кабинетът на Орбан встъпи в служба през ноември и се ангажира с анулацията на огромна част от противоречивите стопански и правосъдни промени, въведени от Социалдемократическата партия, която беше отстранена от власт с избор на съмнение месец по-рано. Един от фокусите на новия бюджет е по-голямата събираемост на налозите – в Румъния тя се равнява на към 30% от Брутният вътрешен продукт, което е под междинното за Европейски Съюз ниво от 46%. Страната харчи над две трети от това за заплати в бюджетния бранш, пенсии и други обществени помощи.

Данните на финансовото министерство демонстрират, че бюджетът се основава на съмнение за стопански напредък от 4.1% за 2020 година и бюджетни доходи, равни на 31.8% от Брутният вътрешен продукт. Целта е бюджетният недостиг да падне до 3.6% от Брутният вътрешен продукт. Пенсионната промяна ще усили разноските от септември, само че държавното управление се стреми последователно да понижава недостига, с цел да избегне шокове за стопанската система. Правителството на Орбан съобщи, че ще отстрани налога върху финансовите активи на банките, както и по-високите финансови условия за наложителните частни пенсионни фондове.

Румъния не е единствената страна от Европейски Съюз, която ще наруши рестриктивните мерки за недостига през тази година, като се чака да бъде и единствената с несъразмерен недостиг през 2020 година и 2021 година Това значи, че Брюксел може да стартира процедура за несъразмерен недостиг по отношение на Румъния идната година - дълъг развой, който може да ограничи достъпа на Букурещ до структурните фондове на Европейски Съюз за нескончаем интервал от време.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР