Оглавяваният от д-р Иван Маджаров лекарски съюз смята, че правителството

...
Оглавяваният от д-р Иван Маджаров лекарски съюз смята, че правителството
Коментари Харесай

Лекарите се обявиха против модела за здравна реформа в този му вид

Оглавяваният от доктор Иван Маджаров лекарски съюз счита, че държавното управление предлага недопустим здравен модел.

© Надежда Чипева Българският лекарски съюз (БЛС) показва в декларация безпокойството си от оферти модел за здравна промяна от министър Кирил Ананиев и счита за неприемливо ръководещите да си играят по този метод с нервите на изпълнителите на здравна помощ. Причината за това е, че съгласно лекарите е неприемливо да продължава да се приказва за повишение на качеството, без действително остойностяване на медицинските услуги и без да се заплаща цялата осъществена активност.

След като показа контурите на модел, при който здравната каса ще се конкурира с частни здравни фондове за наложителни осигуровки за здраве, министърът разгласи, че до края на годината ще извърши остойностяване на услугите и ще предложи промени в нормативната уредба, които да създадат допустимо въвеждането на модела.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики. Закъсняла и неправилна промяна

Според декларацията на лекарския съюз, опитите за промяна са нужни и закъснели. В концепцията, обаче, се планува да се оперира със същите средства, както и сега, защото министърът разгласи, че здравната вноска няма да се усилва.

" БЛС очакваше концепцията на здравното ведомство да надгради съществуващия модел, създавайки условия за действителна конкуренция ", се споделя в декларацията. Според лекарите е неприемливо правото на пациента да избира кой да го лекува да бъде изместено от избора кой да финансира лекуването му. По този метод ще бъде изгубено вечно главното преимущество на здравната система в България – бързият и елементарен достъп до здравна помощ, предвиждат лекарите.

БЛС стачкува и против вероятността съсловната организация да бъде извадена от договарянето със здравните каси. " Основният пакет от медицински действия би трябвало да бъде съпроводен с рамково договаряне за съществени минимални цени, които би трябвало да бъдат обезпечени на доставчиците на медицински услуги. Съсловната организация остро възразява против концепцията обособени лекари – общопрактикуващи, лекари от профилираната здравна помощ и обособени лечебни заведения да се договарят независимо с доста по-мощни от тях структури, каквито са застрахователните фондове ", споделят лекарите.

Според тях препоръчаната идея на министър Ананиев няма да реши главните проблеми с кадровия недостиг в бранша и неравномерното систематизиране на здравни услуги в страната, а тези въпроси изрично са ангажимент на страната.

БЛС счита, че в случай че всеки от здравните фондове получава идентични вноски, определяни от Национална агенция за приходите, както разгласи министерството и то без да има механизми за равнене на риска, то моделът няма да сътвори равнопоставеност и конкуренция, е ще докара до нови несъответствия в системата.

Преди промяната

Според лекарите, с цел да проработят измененията, първо би трябвало да се вкара национална здравна осведомителна система и електронни досиета на пациентите. Освен това би трябвало да се остойностят действително всички медицински действия, лекарския труд и този на експертите по здравни грижи. БЛС добавя, че би трябвало наложително да се дефинира главен пакет медицински действия, който е допустимо да се заплаща с 8% здравна вноска.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР