Оглавил отново правителството на Испания, Педро Санчес включи в него

...
Оглавил отново правителството на Испания, Педро Санчес включи в него
Коментари Харесай

Бившите врагове Педро Санчес и Пабло Иглесиас са обречени да се разбират

Оглавил още веднъж държавното управление на Испания, Педро Санчес включи в него някогашния си кръвен зложелател Пабло Иглесиас от радикалната лява партия " Подемос ", който от дълго време мечтаеше да изпревари социалистите.

47-годишният някогашен икономист и 41-годишният политолог, които си приказват на Педро и Пабло, усъвършенстваха връзките, откакто през ноември подписаха изненадващо съглашение за съдружно държавно управление на левицата, невиждано след Втората испанска република (1931-1939 г.).

" Смяташе се, че съглашение сред тях е невероятно. Но и двамата си дадоха сметка, че са обречени да се схванат ", споделя за Агенция Франс Прес политоложката Кристина Монхе.

" За нас е чест да бъдем паралелно до вас ", сподели доста общително в събота Иглесиас, показан като вицепремиер на държавното управление пред депутатите от Испанска социалистическа работническа партия (ИСРП). " Убеден съм, че ще съставим държавно управление, което ще работи в единение ", се почувства длъжен да добави той във вторник.

" Няма две държавни управления "

Като предизвестие сегашният втори по сан началник в социалистическото държавно управление Кармен Калво акцентира в сряда тезата, че " няма две държавни управления ", а " единствено едно държавно управление под управлението на един министър председател " Санчес.

Без парламентарно болшинство това хибридно държавно управление през цялото време наподобява нежно и може да е мъчно старите рефлекси за съревнование в левицата да бъдат забравени.

" Подемос " ( " Ние можем " ) беше учредена преди шест години, до момента в който Испания беше в рецесия като партия, обявяваща се против ограниченията за строги икономии, близка до гръцката " Сириза " на Алексис Ципрас. По това време Иглесиас нападаше корупцията на ръководещата " прослойка ", имайки поради и социалистическата партия.

В края на 2015 година " Подемос " провокира сензация, като стана трета мощ в Камарата на депутатите, директно след ИСРП.

Тогава Иглесиас предложи да стане вицепремиер на Санчес, само че сложи условия на прекомерно отслабените социалисти.

Санчес избра да се опита, както се оказа безрезултатно, да подписа съюз с либералите от Сиудаданос, преди в края на 2016 година да промени решението си и да каже, че желае " да работи един до друг с " Подемос ".

Едва през юни 2018 година Иглесиас му оказа решаваща помощ, с цел да смъкна консерватора Мариано Рахой при избор на съмнение и да стане началник на социалистическо държавно управление с гласовете на левицата и баски и каталунски партии.

" Уреждането на детайлностите по вота на съмнение способства за възстановяване на персоналните ни връзки ", изясни Иглесиас в книга, оповестена в края на 2018 година, като в същото време подлага на критика социалистите, че постоянно " приказват по този начин, че да се харесат на всички ".

Санчес от своя страна наложи през юли предходната година несъгласие на влизане на " господин Иглесиас " в държавното управление, като увери, че " му няма доверие " и се притеснява от разнобой, изключително по въпроса за Каталуния. През септември той продължаваше да твърди, че с министри от " Подемос " " няма да може да мигне през нощта ".

Но всички получиха по-слаби резултати на изборите през ноември. " Те започнаха да си дават сметка, че техният електорат не схваща, че двете партии се карат ", счита Монхе и " може да се окаже, че приемането на 52 депутатски места от крайнодясната партия Вокс ги е уплашило ".

Според нея " Подемос " би трябвало да е схванала, че даже да е направила извънреден пробив (в камарата), няма елементарно да сложи ИСРП на колене ", а социалистическата партия, че за нея " времето на ясни и комфортни болшинства е свършило ".

Двама " издръжливи политици "

Журналистът Енрик Хулиана показа в книга с изявленията Иглесиас като " ерудиран " и " самоуверен " политолог, който " знае по какъв начин да управлява ". " Въпреки това, от време на време той е кадърен да уплаши повече хора, в сравнение с би трябвало ", добави той.

Монхе вижда общи черти у двамата водачи: и двамата са издръжливи, амбициозни, желаят властта и са в положение да се приспособяват ".

В края на 2016 година Санчес изрази страдание по малкия екран от " опълчването на финансовия бранш " и огромните бизнес водачи против споразумение вляво. Точно това Иглесиас още веднъж осъди във вторник, като укори " икономическите сили и техните медийни оръжия ", че са се пробвали да попречат на " Подемос " да влезе в държавното управление. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР