Огласените от една електронна медия документи с данни за пране

...
Огласените от една електронна медия документи с данни за пране
Коментари Харесай

При такива опровержения фалшивите новини звучат достоверно

Огласените от една електронна медия документи с данни за пране на пари, осъществено от единствения претендент за основен прокурор Иван Гешев може да са същински, може и да са подправени. Ден преди вота управлението на държавното обвиняване реагира скоростно и за по-малко от два часа сервира опровергаване. И е редно да спрем дотук, в случай че ни липсват сигурни доказателства в едната или другата направления. Но опровержението на прокуратурата е единствено по себе си задоволително смущаващо, за да провокира еднопосочно доверие.

В резултат на светкавичната инспекция било открито, че заместник-главният прокурор Борислав Сарафов не е пращал писмо до финансовото разузнаване в ДАНС с искане за инспекция на сметки с милиони франкове в Швейцария и Монако, за които имало данни че са на Гешев. От ДАНС пък не били пращали отговор, че разполагат с данни за ръководени от Гешев транзакции по тези сметки. И двете институции настояват, че "документите “ са явно неистинен и задачата на публикуването им несъмнено е обвързвана с плануваното за на следващия ден, 24.10.2019 година, чуване на претендента за основен прокурор ".

Дотук - добре, само че известието на прокуратурата съдържа забавни "разширения ". Припомнят ни, че през май основният прокурор Сотир Цацаров изиска от ДАНС цялата налична в организацията информация за недекларираното задгранично имущество на лицата, заемащи висши обществени длъжности - в това число притежаваното посредством свързани или подставени лица. В осъществяване на разпоредената инспекция през втората половина на юли Цацаров получил от ДАНС информация. В нея имало обаче информация за едвам 11 лица на висши обществени длъжности в законодателната и в изпълнителната власт.

Продължаваме нататък по опровержението на прокуратурата. В средата на август Цацаров получил от ДАНС и информация за магистрати с банкови сметки и недвижими парцели в чужбина. Държавното обвиняване засекло данните с тези от декларациите, показани в правосъдния инспекторат и открили, че общо 27 съдии, прокурори и следователи не са заявили задграничното си имущество. В последна сметка Цацаров упълномощил на Национална агенция за приходите да извърши данъчни инспекции с оглед "изпълнение на отговорностите за обявление и възнаграждение на налози ".След привършване на данъчните инспекции прокуратурата щяла да реши "наличието на предпоставки за формиране на наказателни производства против лицата за вероятно осъществени данъчни закононарушения ".

От цитираното дотук не се вижда и намек за пране на пари, каквато е опроверганата информация за Гешев?! А най-важното за огромните пари на държавната мафия е да бъдат изпрани, не толкоз да не бъдат платени налози върху тях. И какви са тези 38 души при изчислените предишния месец от Института за пазарна стопанска система над 100 милиарда лева, изтекли безуспешно от държавния в частни джобове за последните 20 години?! А докога щяхме да чакаме тези жалки парчета от непроверима информация за свършеното по тематиката, в случай че не беше излязла инфрмацията за Гешев?! Да не приказваме за резултати от инспекциите на Национална агенция за приходите и формирани по тях наказателни производства, каквито надали ще има. Едните перат пари, другите перат първите.

Очевидно прокуратурата и службите държат в тази ситуация единствено да кажат на обществото, че: "Прокурор Иван Гешев не е измежду магистратите, за които са открити притежавани и недекларирани по съответния ред банкови сметки или друго имущество. Дано е по този начин, само че какво да чака обществото от прокуратурата и службита в тази тенденция, веднага като не направиха нищо в родължение на години по така наречен Панамски досиета? А може би информацията за Гешев е просто интензивно мероприятие в негова изгода, което да го изкара жертва на злите сили, посочени за уредници на митингите против кандидатурата му.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР