Огласените днес от премиера Бойко Борисов и свикване на Велико

...
Огласените днес от премиера Бойко Борисов и свикване на Велико
Коментари Харесай

37-и ден: Протестите срещу Борисов продължиха с пълна сила

Огласените през днешния ден от премиера Бойко Борисов и привикване на Велико национално заседание не потушиха ни минимум недоволството против неговото ръководство. " #ОСТАВКА и нови избори, без диктата на Борисов! Продължаваме до дъно! " . С този девиз " Отровното трио " разгласи, че митингите не престават с цялостна мощ и в днешния ден - 37-ми подред. Заявката на уредниците още след изказванията на премиера бяха да не стопират с протестните дейности, защото съгласно тях настояванията им остават неизпълнени. Гражданското непокорство през днешния ден се придвижи и на спонтанни митинги из цялата страна, блокиращи основни пътища, проходи и други

Блокадата на 3-те столични кръстовища - на Орлов мост, на Ректората и в Триъгълника на властта - остана и през днешния ден.  На площада към президентството още след 19 ч. започнаха да се събират стотици хора, скандиращи за оставката на Борисов.

" Това, което вършиме, е история ", обърна се към протестиращите един от триото Арман Бабикян на площада пред Министерски съвет. " Днес чухме последния опит за бягство на лицето Борисов и на неговата мафиотизирана върхушка. Позор! ", възкликна той. По думите му няма кой да повярва на измамник като него, който първо споделя да се отстранен палатките, а след това ги оставя, или пък - да не се пипат палатките, а след това ги маха. " Когато лъжеш за 5 лева, можеш да излъжеш и за 5 млрд.лв. ", разяснява той. 

Бабикян съобщи, че Борисов единствено се пробва да завоюва време с концепциите си за смяна на Конституцията, защото това ще му разреши да остане на поста си най-малко до януари следващата година. " Не чухме нищо за някои от главните ни претенции - за изваждане на прокуратурата от правосъдната система и за отдалеченото гласоподаване. Затова продължаваме напред (с митингите - бел.ред) ", съобщи той, давайки за образец днешните блокади из страната.

" Не пипайте Конституцията, тъй като ще я счупите ", обърна се към Борисов млада жена, взела микрофона на митинга. " Мафия, оставка ", отвърна й множеството.

" Всичко, което не е знак на държавност, е знак на ГЕРБ. Борисов посегна на най-скъпото, на главния ни закон. Тук сме да му кажем: " Не, стига, това държавно управление няма право да взема решения, които са дълготрайни. Рестартът стартира с неговата оставка ", разяснява протестираща.

След изказванията на жители, протестиращите се насочиха към обичайния си поход към Орлов мост , на където потеглиха малко преди 21 ч.

Оттам обаче част от протестиращите продължиха по „ Цариградско шосе “ и за втора поредна вечер - о коло 21.45 часа - блокираха кръстовището пред посолството на Румъния. Стигна се до пререкания сред стачкуващи и водачи, които трябваше да подхващат рискови маневри, до момента в който имаше хора на платното, с цел да се изтеглят. Протестиращи заставаха пред коли, които желаеха да преминат през кръстовището. Те обаче пропуснаха да премине кола за спешна помощ, коли с деца и така нататък

Протестиращите се оплакваха, че на митинга към Румънското посолството няма " един-единствен служител на реда ", което съгласно тях е провокация и издирван резултат от страна на Министерство на вътрешните работи. Според тях полицията би следвало да постави патрулка, която да отклонява колите към алея " Яворов ", само че за какво това не става, е въпрос, на който съгласно тях на следващия ден би трябвало да отговори Министерство на вътрешните работи. Към 22:30 обаче въпреки всичко се появи полицейска патрулка на Столична дирекция на вътрешните работи, само че протестиращите остро я подлагаха на критика за това, че на място няма чиновници на Министерство на вътрешните работи, които да отклоняват придвижването, след което полицейският автомобил направи противоположен завой и напусна региона. " Когато България е на колене, народът би трябвало да се изправи ", съобщи един от протестиращите до Румънското посолство. Припомняме, че през вчерашния ден мястото бе блокирано за - там през нощта бяха разпънати палатки, които обаче бяха разчистени от полицията към 5 ч. сутринта. Днес обаче палатки нямаше, а малко след 23 часа хората започваха да се разотиват.

 

Ето по какъв начин се развиха митингите денем:

По-рано от " Отровното трио " оповестиха, че жители са блокирали " Дунав мост " край Русе , което е провокирало километрично запушване. Жандармерията е отбила колите в дясно за " инспекция на документи ", съобщи БГНЕС. По данни на Българска национална телевизия митингът е бил импровизиран, като нито в общината, нито в полицията имат информация за него. Гражданите са провокирали запушване с колите си, които са спрели с отворени капаци, като че ли има механически проблем.

Протестиращи блокираха и прохода " Хаинбоаз ". Недоволните жители скандираха „ Оставка ”, издигнаха транспаранти. Образува се голямо запушване. Протестиращите пропускаха заболели хора, коли с деца, както и коли със специфичен режим на придвижване, съобщи БГНЕС. Към 20:20 часа придвижването през прохода бе възобновено.

Протестиращи от Благоевград, обковани във вериги, пробваха да блокират основен път Е-79 в правата сред Благоевград и Симитли, заяви още Българска национална телевизия. Те обявиха че митингите под друга форма ще продължат, скандирайки " Българи юнаци " и седнали край интернационалния път. Гражданите призоваваха на няколко пъти и преминаващите с коли да се причислят към митинга. Въпреки че се стигна до конфликти с полицията, тя не разреши да бъде спряно придвижването по път Е-79, заяви БНР.

Днес по обяд от " Отровното трио " затвориха пътя за граничен пунк т Блокадата бе вдигната до вечерта, само че в региона се образува 15-километрова колона от коли. Пътят остана затворен за към час на 2 км преди граничния пункт. " Както обещахме неведнъж - " ще извиваме ръцете на Борисов нагледно казано, до момента в който ги счупим. Продължаваме да ескалираме, да затваряме от ден на ден и повече, до момента в който затворим цялата страна ", сподели Хаджигенов от блокадата на Калотина, представен от БНР.

„ Мислим, че вълкът козината си мени, само че нрава си не. Не мислим, че Борисов е кадърен да направи тази смяна и в случай че я направи, няма да има резултатът, който търсим. Така че митингът продължава “, обявиха протестиращи в палатковия лагер на „ Орлов мост “, представени от Би Ти Ви, минути откакто министър председателят Бойко Борисов се обърна към хората в особено видеоизявление. " Не знаем какъв надзор ще има Борисов върху това Велико национално заседание, може би то би трябвало да бъде свикано от други участници ", разяснява протестиращ. " Ние желаеме първо неговата оставка и по-късно да се проведат избори ", добави различен. " Нашите претенции са пределно ясни – оставка на премиера Борисов, оставка на основния прокурор, на Емил Кошлуков и Цацаров, по-късно приемане на закон за лустрацията и промени в Изборния кодекс, с цел да можем да електронно и по пощата, с цел да може и нашите сънародници в чужбина да упражняват своя избор, съобщи трети.

Около 20 часа жители блокираха Аспаруховия мост във Варна. На тях е бил и един от триото адв. Николай Хаджигенов, разгласи Бабикян. Как протича митингът, може да видите тук:
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР