Огънят в Рила е овладян, но борбата за пълното му

...
Огънят в Рила е овладян, но борбата за пълното му
Коментари Харесай

Огънят в Рила е овладян

Огънят в Рила е овладян, само че битката за цялостното му потушаване продължи и през днешния ден. Горски чиновници, пожарникари и доброволци през целия ден са на терен.

Рано сутринта, към 70 души още веднъж потеглиха към труднодостъпните терени с цел да се борят с пожара с лопати, резачки и маркучи. Наравно с огнеборците и горските чиновници, в планината бяха и десетки доброволци.

" Двама сме, аз и една колежка от университета и взехме решение да помогнем просто. Понеже видяхме във Facebook, че търсят доброволци и доколкото знаем никой различен не провежда, провеждат се локални хора и взехме решение да помогнем просто. Аз съм от Казанлък, момичето с което съм е от Пазарджик. Изравяме почва и я хвърляме върху тлеещото огнище ", показа доброволецът Стефан.

" Много мъчнопроходим терен, вижда се долу че гори, само че са скали и няма по какъв начин да се слезе. Явно ще би трябвало да се заобиколи и да се стартира в профил ", споделя доброволецът Стоян.

Пожарът в Рила засегна към 20 декара гора в мъчно налична околност. За окончателното погасяване на тлеещите огнище през днешния ден още веднъж беше употребен и вертолет " Кугар " от авиационна база Крумово.

Високо в планината вода се качва и с маркучи.

" Към момента пожара е стеснен, овладян е, има единични огнища, които тлеят и работим върху тях главно. По периферията на пожара са следи да не се възобнови. Пускаме линии с вода с цел да може да се облива с цел да не се допусне разпалване на нови огнища ", добави Никола Ангелов, основен лесничей в Държавно горско стопанство Самоков.

Основната версия за пожара, по която се работи, е човешка активност. Пожарът е тръгнал от собственоръчно направено огнище. Наблюдението на терена, където е пожара, ще продължи два-три дни след цялостното му потушаване.

Репортер: Десислава Малинова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР