Огън поглъща символа на Париж, Безмилостен огън, Вековен символ в

...
Огън поглъща символа на Париж, Безмилостен огън, Вековен символ в
Коментари Харесай

Александър Вучич: Сърби, време е да се обединим

" Огън гълтам признака на Париж ", " Безмилостен огън ", " Вековен знак в пламъци ", " Тъга: унищожено богатство на 800 години " - това са част от заглавията по първите страници на сръбските вестници, отдадени на пожара, обхванал катедралата Нотр Дам в Париж. Изданията поместват и фотоси на храма, предава Българска телеграфна агенция.

Президентът Александър Вучич изрази страдание за пожара. " Всички жители на Сърбия са тъжни поради Нотр Дам. Ние сме до френските ни другари и сме подготвени да помогнем за възобновяване на този знак на френската и международната цивилизация ", написа Вучич в Туитър на сръбски и британски език.

Премиерът Ана Бърнабич също насочи обръщение нощес. " Мислим за Париж довечера, място на такава хубост и история ", написа тя в Туитър на френски и британски език.

" Сърби, време е да се обединим " по всички значими въпроси и да разберем, че единствено дружно можем да се борим да нашите ползи, особено в Косово и целия район, прикани президентът Вучич в изявление за вестник " Ало ".

" След нелепостите и същинското проваляне " на сбирката, проведена от /лидерите на опозицията/ Драган Джилас, Бошко Обадович и Вук Йеремич, които по думите му са заплашвали и с принудително завладяване на властта, е значимо в отговор на всичките им апели към спорове още в петък да призовем хората, а не политическите партии, към единение и обединяване, съобщи Вучич, чиято ръководеща партия привиква на собствен ред контрамитинг в Белград на 19 април.

Председателстващият босненското председателство, сърбинът Милорад Додик съобщи във връзка неотдавнашното си изявление, че в бъдеще би трябвало да има един тип интеграция сред Сърбия и босненската Република Сръбска, която да включва и елементи от Черна гора, че това е " хипотетична история " и че той " има право да я обмисля ".

В изявление за белградския " Вечерне новости " Додик съобщи, че " най-стабилно би било ситуацията, когато сърбите биха се обединили в една перспективна страна Сърбия. През историята си не сме нападали в никакъв случай никого, няма да го създадем и в този момент. Това пространство ни принадлежи. Как някой от Сараево ще каже, че Баня Лука е негова? Не е негова, а наша, сръбска. Тя усеща, че принадлежи на Сърбия. "

Той сподели това в отговор на констатация на журналиста, че още веднъж е задействал картата на сръбска страна на Балканите, този път и с елементи от Черна гора.

Додик удостовери позицията си, че в случай че Косово получи място в Организация на обединените нации, Република Сръбска ще разгласи самостоятелност.

" Естествено. Това е несъмнено. Ние към този момент сме отделени, единствено дето това не е оповестено. Босна и Херцеговина е изцяло разграничено общество. Държавата не действа, а съществува някакво нейно въображение ", сподели Додик.

Според него в случай че желаеме постоянни Балкани, те би трябвало да се предефинират по метод, по който да бъдат обединени териториите, населявани с преобладаващите нации.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР