Офшорки на грузинеца Пато Гамгонешвили, който има бизнес у нас,

...
Офшорки на грузинеца Пато Гамгонешвили, който има бизнес у нас,
Коментари Харесай

Офшорки на грузинец зад сделката с ЧЕЗ

Офшорки на грузинеца Пато Гамгонешвили, който има бизнес у нас, изплуваха зад договорката с ЧЕЗ, съгласно изявления в Чехия. Това стана съвсем по едно и също време с първата обществена изява на Гинка

Върбакова, чиято компания " Инерком " беше утвърдена като покупател на активите на CEZ Group у нас.
В изявление по Нова тв, правено на запис в неин офис, бизнес дамата от Пазарджик увери, че зад нея няма офшорки и тя е краен притежател.

Покупката на " ЧЕЗ България " ще стане с заем от " огромна интернационална банкова институция с добър кредитен рейтинг ", против който се залагат активите на компанията, обясни Върбакова.

Според неофициална информация договорката е за 320 милиона евро.

" Почти половината от нужните на " Инерком " пари за закупуването на активите на ЧЕЗ в България са обезпечени от заеми, свързани с офшорни компании ", заяви във вчерашния си брой чешкото издание " Лидове вести ", опровергавайки Върбакова.

Вестникът е част от бизнес империята на милиардера и сегашен министър председател Андрей Бабиш.

Статията за договорката е озаглавена „ Фирма на милиардер от „ Парадайз Пейпърс " ще заплати за ЧЕЗ ". В нея се показва, че „ Инерком " ще получи част от нужните милиони за закупуването на електроразпределителното сдружение от компании, свързанш с милиардера Паата (Пато) Гамгонеишвили, забъркан в аферите с Paradise Papers и Offshore Leaks за световно приключване на пари в данъчни убежища.

Сред тях са офшорната компания " Скор Трейд " (Score Trade), която ще даде 67 милиона евро (1.7 милиарда корони). Неин притежател е Гамгонешвили. Тази компания пък е обвързвана и с " Евро Стар " ООД, която подсигурява 180 милиона евро (4.5 милиарда корони) по банков заем на " Инерком ", добавя " Лидове вести ".
Изданието напомня изказването на представителя на ЧЕЗ Кржиж, че Надзорният съвет на сдружението е ревизирал финансовите източници на българския „ Инерком ", само че акцентира, че подозренията не изчезват след подписването на договорката.

" Фирмата покупател - съгласно информациите, които има разполагаем Надзорният съвет на ЧЕЗ в Прага, е предложила комбинирано финансиране от няколко източника - първо, става дума за лични средства на компанията, по-късно за банкови гаранции и най-после - съвсем половината от цената, е финансирана посредством заем от офшорни компании ", изясни пред БНР Веселин Вачков, шеф на " Лидове вести ". Той удостовери, че
съгласно информацията на вестника част от кредиторите на договорката са свързани с интернационалното следствие за укриване на налози " Парадайз пейпърс ".

За предприемача Гамгонеишвили се показва, че съгласно документи на ICIJ е собственик на групата Floremzane Limited, записана на Британските Вирджински острови и остров Maн. Паата Зурабиевич Гамгоинешвили е роден на 28 август 1955 година в Кутаиси, Грузия. През 1986 година е приключил Московския институт за инженери по кадастъра. След като се дипломира, остава на работа в института. През 1988 година стартира частна активност, като основава кооператив „ Системи и програмиране ", който се занимава с продажбата на компютри и програмно обезпечаване.

През 1991 година учредява акционерното сдружение „ Гепард ", а през 1994 година основава комерсиалната банка „ Славянский заем ", където е ръководител на директорския ръб.

Гамгоинешвили взе участие интензивно в осъществяването на доста строителни планове в Москва. Притежава верига търговски центрове под името „ Золотой Вавилон ", които стартира да продава на западни компании. През септември 2011 година съветското издание " Коммерсантъ " в публикация със заглавие " Преселението на " Златния Вавилон ", оповестява, че притежателите на компанията " Патеро девелопмент " Паата Гамгонеишвили, Роланд Исаев и Теймураз Хихинашвили строят в центъра на София комерсиалния център " Парадайс ". През лятото компанията „ Булфелд " ЕООД продаде „ Парадайс " на южноафриканския фонд NEPI за рекордна сума от 252,9 млн. евро. Според изявления „ Булфелд " през няколко други компании е благосъстоятелност на Паата Гамгонеишвили и Роланд Исаев, с малко присъединяване на техни съдружници. Същите се явяват притежатели и на стоков базар " Илиянци " в София.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР