Оформял дизел като гориво за отопление и плащал налог от

...
Оформял дизел като гориво за отопление и плащал налог от
Коментари Харесай

Доставчик на Марешки без лиценз, мамел с акциз


Оформял дизел като гориво за отопление и плащал данък от 50 вместо 680 лева

Агенция “Митници” е лишила лиценза на два данъчни склада, оповестиха от ведомството. Причината е влезнало в действие наказателно разпореждане.

Според него митницата в Русе през 2016 година е открила, че са нарушени процедурите по доставка на над 24,5 тона гориво за отопление, обложени с 50 лева данък. От инспекция станало ясно, че лицензираният складодържател не разполага с документи, които да разрешават горивото да се таксува с понижена ставка.

От митниците не оповестяват коя е компанията с лишен лиценз, само че по неофициална информация, доказана от няколко източника, това е русенската компания “Полисан”. Тя е един от доставчиците на горива за зам.-шефа на Народното събрание Веселин Марешки.

През 2016 година поради дизел със наличие на сяра с 50% над нормата бе запечатана негова бензиностанция.

Според източници от службите схемата е с дизел, който се внася от Молдова. Той се товари на танкери в пристанище Джурджурлещ, което е в свободна безмитна зона. Горивото по документи минава през 2-3 медиатора, преди да стигне до русенската рафинерия. Обикновено това са офшорни компании.

След като дойде в България, дизелът се вкарва в данъчния склад на “Полисан”. При премерване на индикаторите му обаче се оказва, че има отклоняване от нормите за компактност или сяра, и се оформя като мазут или котелно гориво. Това ставало допустимо, като се прибавят малко количество тежки масла.

Пропорциите били по този начин прецизирани, че да не се полза като дизел, само че в това време да има същите горивни качества, които разрешават безпроблемно да се продава по бензиностанциите. Цената му е с 20-30 ст. по-ниска от тази на огромните вериги.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР