Официалното честване на 134-та годишнина от Съединението на България започна

...
Официалното честване на 134-та годишнина от Съединението на България започна
Коментари Харесай

Враца се поклони пред героите на Съединението

Официалното честване на 134-та годишнина от Съединението на България стартира пред паметника на починалите във войните, прочут на врачани като „ Лъвчето ”, с присъединяване на представителна  войскова част от Военно формирование 54 990 във Враца и духов оркестър при Народно читалище „ Развитие 1869 ”- Враца, заяви кореспондентът на .
Исторически обстоятелства за Съединението напомни Луиза Тозлушка, историк и старши преподавател в СУ „ Никола Войводов ” – Враца. В словото си тя съобщи: „ Уникално от историческа гледна точна точка Съединението е невиждан образец и акт на храброст в името на една велика цел. Това е едно от най-дръзките и почтени събития, които нашата страна помни. В чисто човешки проект този акт демонстрира, че българите са взели ориста и бъдещето си в свои ръце и са дали безапелационен знак, че Европа би трябвало да се преценява с един дребен, само че мощен народ на Балканите. От дистанцията на времето всеки от нас би трябвало да потърси поуките от тази дата – една от тях е, че когато преодолеем вътрешните несъгласия, боричкания и ползи, като народ сме във положение да реализираме велики цели ”.
В словото си за празника кметът Калин Каменов сподели: „ Днес си честитим празника, развяваме знамената, само че все по-рядко се замисляме за смисъла и тежестта на думата дружно. Улисани в ежедневните си битовизми, рядко се замисляме каква мощ притежаваме всички ние. Днес все по-често ни сплотява скептицизма, а не силата, която носим в себе си - позитивизма, който всеки носи в себе си. Днес не е нужно да умираме, да се жертваме и да оставяме дом и родственици надалеч, с цел да търсим свободата, тя е тук, в нас, в душите и мозъците ни, стига да я разбираме и да имаме вяра в общите ни сили. Ккогато повярваме, че всеки един от нас е Съединението, всеки един от нас е триумфа, всеки един от нас е бъдещето, тогава няма мощ, която да попречи Съединението да  бъде същинската мощ, която да трансформира България в разрастваща се и просперираща мощна, европейска  държава.
Но би трябвало религия. Затова преди толкоз години вярата е била онази мощ, с която нашите предшественици са тръгвали напред, вярата в Родината, в Бога и в положителното. Ако през днешния ден бъдем по-големи родолюбци от потребители, в случай че сме по-силни и вярващи християни в сравнение с атеисти, в случай че бъдем през днешния ден по-скоро горди, а не песимисти, то тогава нашата Родина ще бъде такава, че нашите предшественици, дали живота си за нея, гледайки ни там високо от небето, ще се гордеят с нас.
Затова в никакъв случай не забравяйте, че всеки един от нас е Съединението и силата, не позволявайте празника да бъде на 6 или 22, празникът би трябвало да бъде всеки ден, всяка заран, с дъха, който поемаме за всеки идващ ден. Вярвам, че можем и ще го потвърдим. Не забравяйте, че Съединението прави силата. Честит празник! ”
Вазовото стихотворение „ Новото гробище над Сливница ” прозвуча в осъществяване на артиста Борислав Борисов. Благодарствен молебен и водосвет за здраве отслужи Негово Високопреосвещенство Врачански Митрополит Григорий.
Пред паметника на починалите във войните и пред паметната плоча на полковник Васил Таслаков и починалите от 35 врачански полк в Добричката епопея, бяха поднесени венци и цветя. На честването участваха народни представители от врачанско, общински съветници, ръководители на локални институции и културни организации, както и доста жители, възпитаници и деца.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР