Официално започва работа новият рудник за добив на злато и

...
Официално започва работа новият рудник за добив на злато и
Коментари Харесай

В Крумовград вече официално се добива злато и сребро

Официално стартира работа новият рудник за рандеман на злато и сребро " Ада тепе ". Заради боязън от екокатастрофа и митинги на хората, на вложителя му бяха нужни 9 години, с цел да получи позволение за златната мина.

" Ада тепе " е златната мина на Родопите. На пръв взор това, което наподобява като пръст, в действителност е златен концентрат. От него се извлича чистото злато. Средно от звук златен концентрат се извличат 500 грама чисто злато.

Снимка: БГНЕС На върха на „ Ада тепе” тежки машини копаят за злато.

" След траките ние сме вторите миньори на този рудник, да го кажем по този начин, твърди Любомир Хайнов – Оперативен шеф на рудник " Ада тепе ".

Находището е малко, само че обезпечава работа на близо 300 души, измежду които и на 25-годишният минен инженер Иван Палазов. Той е оператор в командната зала и споделя, че преди този момент е работил в чужбина.
Откриват първия новоразработен рудник у нас за последните 40 година В „ Ада тепе ” край Крумовград канадска компания влага 160 млн. $
Рудникът е в предпазена зона " Натура ", а близостта му до вододайната зона на Крумовград е причина за митингите на хората през годините. За да получи позволение за рандеман, вложителят трансформира плана няколко пъти.

" Няма риск, тук сме 100% предпазени. В допълнение е построена една противофилтрационна завеса, която събира каквито и да е просмукали се водички, тъй че никаква капка от нашите, от този терен тук, да не попадне в река Крумовица”, безапелационна е Ирена Цакова – шеф " Разрешителни и правни активност " в " Дънди Прешънс Метълс ".
Снимка: БГНЕС
" Доволни сме от обстоятелството, че те дружно с това се съгласиха всекидневно да има мониторинг на разбора на фините прахови частици, които са във въздуха ", споделя Себихан Мехмед – кмет на община Крумовград.

Разрешителното за рандеман на рудника е от този месец. А за формалния старт на мината през днешния ден дойдоха ръководителят на националното заседание Цвета Караянчева и министър председателят Бойко Борисов.

В находището са вложени над 160 млн. $. То ще работи 8 години, а в бюджета от такси ще влязат 28 млн. $. Концесията " Хан Крум " включва още пет залежи в региона, чието изследване занапред следва.

Средно на година вложителят би трябвало да добива 85 000 трой унции злато единствено от тази мина.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР