Официално започна издирването на Боян Петров и през днешния 14

...
Официално започна издирването на Боян Петров и през днешния 14
Коментари Харесай

Хеликоптерите засега не могат да излетят, за да търсят Боян Петров

Официално стартира издирването на Боян Петров и през днешния 14 май. Съобщение за протичащото се беше оповестено на Фейсбук страницата на Dream Wanderlust, където се разгласява най-актуална информация за издирването.
Според информацията, времето през днешния ден не е уместно за облитане с хеликоптери. Все още няма позвъняване от наземния екип от шерпи, които търсят Петров. Припомняме, че той не беше открит в нито един от лагерите под върха, само че беше открит инсулин, за който се допуска, че е негов.
Засега се възнамерява хеликоптерите да излетят сега, в който времето разрешава. Идеята е от въздуха да се търсят следи, които да оказват помощ на шерпите. А в наземното търсене има втори екип, който ще мине по пътя на първия, с задача да огледа по-подробно маршрута.

Снимка: експедиция Kalifa/Facebook
Припомняме, че Боян Петров не е виждан от 3 май насам. На 29 април той потегля да изкачва Шиша Пангма, като се причислява към унгарската експедиция Kalifa. До този миг Петров е изкачил 10 от общо 14 върха в света, които са високи над 8000 метра. Шиша Пангма беше в програмата на огромния ни планинар като част от задачата му да се качи на Еверест – най-малкият осемхилядник трябваше да извърши ролята за подготовка и адаптация на Боян преди изкачването на най-големия връх на света.
Още през почивните дни дамата на Боян Петров – Радослава Ненова, изиска спасителите да не се качват над лагер 3 и да търсят там, където е допустимо Боян да е оживял. " От лагер 3 нагоре няма да го намерим жив. Колкото и да ми се желае да не изгубвам вяра - за мен живота и оцеляването на всички участници в избавителната акция е доста значим и въпреки да ми е доста мъчно - не виждам смисъл да бъдат застрашени и други животи. Затова, избирам на слизане избавителните екипи да претърсят регионите където има късмет да открият Боян жив... Ако за Боян борбата е завършила, дано си остане в планината. Каквото и да се случи до края на деня, признателна съм за всички старания и ще ги възнаградя. Това е животът на шерпите, знам че като слязат ще поемат различен риск, на различен скат, за друго нанагорнище..., само че персонално аз не искам да рискуват към върха. Всички решения по издирването от тук на сетне са техни ", написа Радослава в профила си във Фейсбук. Въпреки това, спасителите взеха решение да се качат до самия връх.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР