Официално всеки четвърти журналист в Турция е безработен, а реално

...
Официално всеки четвърти журналист в Турция е безработен, а реално
Коментари Харесай

В Турция всеки четвърти журналист вече е без работа

Официално всеки четвърти публицист в Турция е незает, а действително делът им е още по-голям. И продължава да нараства. Защо са толкоз доста публицистите без работа в Турция, изяснява " Дойче веле ".

На Ерсан Атар му идва като гръм от ясно небе: след 22 години активност като правосъден кореспондент внезапно 46-годишният публицист е уволнен - по неразбираеми аргументи. След четири месеца той си намира работа във фабрика за зехтин. " Може би звучи малко цинично, само че през последните ми години като публицист имах възприятието, че пакостя някому. Това чувство ме безпокоеше доста. Сега към този момент създавам нещо за хората ", споделя той.

Хиляди безработни публицисти

По данни на турската статистическа работа TÜIK през 2018 година публицистите са били второто най-силно наранено от безработица професионално съсловие след обществените служащи. Само за 1 година делът на безработните публицисти е достигнал 23.8 %.

Депутатът от Републиканската национална партия Баръш Яркадаш счита, че този % е още по-голям. " По мои калкулации, делът на безработните публицисти се движи сред 25 и 30 % - минимум 3 хиляди от общо 10 хиляди публицисти са безработни. И по всичко наподобява, че броят им ще нараства ", споделя той за Дъждовни води.

Големите медийни картели преобладават журналистическия отрасъл. И плурализмът остава на назад във времето. Опитът за прелом през 2016 година докара до закриването на 173 редакции, а 800 публицисти изгубиха акредитациите си, напомня Яркадаш. И това съгласно него е главната причина за стремителното увеличение на безработицата измежду публицистите. А слабите синдикати в Турция в допълнение изострят казуса.

Помощ за самопомощ

Турският журналистически съюз TSG се пробва да позволи казуса. Програмата " Медии за демокрация/Демокрация за медиите " би трябвало да помогне за понижаване на безработицата измежду публицистите. Тази стратегия се финансира от Европейски Съюз и започва на 1 април. Целта е насърчаването на плурализма и свободата на пресата в Турция. Програмата предлага помощ на публицистите като свободни сътрудници, да вземем за пример при основаването на лични уеб сайтове. " Нашата цел не е да подаряваме риба, а да ги научим по какъв начин да я ловят. Искаме да покажем на турските публицисти, че ценим високо техните старания ", споделя координаторът на програмата Юсуф Канлъ.

В рамките на програмата публицистите могат да пишат до пет журналистически материала и да ги разгласяват на особено основания за задачата уебсайт на Съюза на публицистите, който им дава техника и материали - звукозаписни студиа, компютри и програмен продукт. Журналистите на свободна процедура ще получават също и експертна помощ.

Слаби синдикати

Координаторът на програмата Юсуф Канлъ добавя, че неналичието на взаимност и добра организация също са аргументи за високата безработица измежду турските публицисти. Той подлага на критика това, че единствено седем % от турските публицисти членуват в някой профсъюз. " И тогава е задоволителна едно дума от шефа или от политиката. Ние желаеме да решим и казуса с организацията ", споделя той.

За да могат да се възползват от преимуществата на тази стратегия, публицистите би трябвало да извършват едно значимо изискване - да членуват в профсъюз или в журналистически съюз. Ерсан Атар не счита да се завръща към журналистическата специалност. Той обаче не е изгубил вяра за своите млади сътрудници. " Надявам се публицистите в Турция още веднъж да могат да работят в естествени условия - когато универсалните правила като независимост на пресата и мненията няма да бъдат потъпквани от никого ", споделя Атар.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР