Официално становище на Теленор България“ ЕАД:Във връзка със становището на

...
Официално становище на Теленор България“ ЕАД:Във връзка със становището на
Коментари Харесай

Теленор: Имаме право да индексираме месечните абонаменти, в Европа също го правят

Официално мнение на " Теленор България “ ЕАД:

" Във връзка със мнението на вицепремиера и министър на стопанската система и промишлеността госпожа Корнелия Нинова и оповестеното известие на страницата на Комисия за отбрана на потребителите (КЗП), бихме желали да потвърдим, че сме осведомени с тях. Доколкото на този стадий не сме получили заповед, издадена от КЗП за възбрана на нелоялна комерсиална процедура, обвързвана с плануваната от нас индексация, планираме да изчакаме приемането й, надлежно да се срещнем със наличието й, след което ще оповестим последващите си стъпки.

Междувременно във връзка с оповестеното на 21.12.21 година решение за индексация на цените на месечните абонаменти, бихме желали да изразим следното мнение:  

Като виновна компания, която желае да отговори на нарасналото ползване в актуалната пандемична обстановка, " Теленор България " подхваща всички нужни дейности, които ще разрешат непрекъснатост на услугите и непрекъсната съгласуваност на жителите с нужното качество.

Взехме това нелеко бизнес решение заради забележителното повишаване на оперативните разноски, провокирано от покачването на цените на електрическа енергия, горива, разнообразни артикули и услуги на пазара, както и на вносните съставни елементи, които се влагат при създаване и модернизиране на мрежата.

Бихме желали да подчертаем, че в полза на потребителите взехме решението да отложим използването на инфлационния показател за 2020 година и да го използван през февруари, дружно с този за 2021 година, като по този метод считаме, че индексацията е оптимално щадяща за клиентите ни. Индексацията ще се отрази във фактурата на актуалните клиенти след 05.02.2022 година Очакваме индексацията да е към 5%, образувана по следния метод:

 

За 2021 година индексацията се прави, като се ползва средногодишният показател на потребителските цени (ИПЦ), оповестен от Национален статистически институт (НСИ) за 2020 година, който е в размер на 1.7%.

 

В началото на идната календарна година " Теленор България " ще индексира месечните абонаменти с Идеологически подривни центрове за 2021г., чийто планиран размер все още е към 3.3%. Веднага откакто Националният статистически институт разгласява размера на междинния годишен показател на потребителските цени (СГП) за 2021 година, което издание се чака в средата на януари 2022 година, Теленор България ще осведоми потребителите си за точния му размер.

За 50% от потребителската ни база тази смяна ще бъде в размер на по-малко от 1 лев с Данък добавена стойност.

Индексацията се прави в сходство със подписаните с потребителите самостоятелни контракти, които плануват, че " Теленор България " има право да индексира месечния абонамент един път годишно с размера на оповестения от Национален статистически институт средногодишен показател на потребителските цени, за миналата година, като осведоми потребителя в първата месечна фактура след индексирането. До този миг " Теленор България " не се е възползвала от правото да индексира цените, само че повишаването на оперативните ни разноски в пъти, което отчитаме от старта на пандемията и изключително през последните няколко месеца, наложи взимането на това нелеко решение.

Уверяваме Ви, че решението за индексация бе взето след задълбочени разбори и деликатно изследване на практиките на пазара на телекомуникационни услуги в Европа, където индексация на цените на мобилните услуги е нормална процедура. В допълнение, видно от потребителската кошница, изследвана от Национален статистически институт при установяване средногодишния показател на потребителските цени, само цената на електронните съобщителни услуги през последните 18 месеца е продължавала да пада.

Важно е също да отбележим, че в тежката обстановка на пандемия,

" Теленор България " резервира броя на чиновниците си, продължи да разчита на всички свои локалните снабдители и подизпълнители, без да понижаваме размера на поръчките си за артикули и услуги към тях. В резултат на това, като огромен шеф и корпоративен поданик, " Теленор България " продължава да дава своя принос за развиване на българската стопанска система.

Бихме желали да Ви осведомяваме, че гореизложеното и спомагателни елементи са посочени и в отговора ни към Омбудсмана на Република България, който беше изпратен през днешния ден ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР