Официално съоръжението ще заработи от 1 октомвриИмаме разрешение за ползване

...
Официално съоръжението ще заработи от 1 октомвриИмаме разрешение за ползване
Коментари Харесай

Имаме разрешение за ползване за газовата връзка между България и Гърция

Официално оборудването ще проработи от 1 октомври

Имаме позволение за прилагане за газовата връзка сред България и Гърция. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният министър на районното развиване и благоустройството Иван Шишков.

„ От първия ден на служебния кабинет започнахме диалози със строителя. Успяхме с него да компенсираме всичките минимални забавяния. Успяхме да създадем по този начин, че той да може да приключи обекта. Помогнахме извънредно доста за сформиране на цялата документи “, означи Шишков.

Той добави, че издаденото позволение за прилагане на интерконектора е „ голям триумф за служебния кабинет “ и не е плод на документални взаимни отстъпки.

По думите на министъра, една от главните задания на актуалното служебно държавно управление е била да обезпечи техническата опция за стартирането на обекта. Шишков напомни, че публично оборудването ще проработи от 1 октомври, когато в София ще се състои и церемония по неговото разкриване.

„ Към днешна дата можем да си отдъхнем, че обектът е приключен и на 1 октомври той ще може да бъде пуснат в употреба в същинския смисъл на думата, без да има нарушавания на никакви правила в България “, добави още той.

Преди седмица самостоятелният метафоричен оператор „ Ай Си Джи Би “ АД (ICGB), виновен за комерсиалната употреба на интерконектора Гърция - България, разгласи, че ще предлага на търгове свободния потенциал по тръбата, считано от 1 октомври т.г.

Междусистемната газова връзка стартира работа с общ потенциал от три милиарда куб. метра годишно. Около половината - 1,57 милиарда куб. метра, към този момент са резервирани по дълготрайни съглашения, достигащи до 25 години. Останалият разполагаем потенциал ще бъде предлаган посредством търгове на две от водещите платформи за резервация на потенциал - PRISMA и RBP.

Всички търгове ще се организират според Тръжния календар на Европейската мрежа на операторите на преносни системи.

Интерконекторът е с обща дължина 182 км. и е нов маршрут за импорт на газ в България. Общата стойност на газопровода е над 240 млн. евро, от които Европейската комисия даде безплатно за предпроектни изследвания през 2010 година 45 млн. евро и още 35 млн. евро по оперативна стратегия на България. Европейската капиталова банка кредитира градежа със 110 млн. евро.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР