Швейцария: Стотици случаи на сексуално насилие са „върхът на айсберга“, казват изследователите

...
Официално разследване на Римокатолическата църква в Швейцария идентифицира почти хиляда
Коментари Харесай

Официално разследване на Римокатолическата църква в Швейцария идентифицира почти хиляда случая на сексуално насилие малтретиране от 1950 г.

Много участващи деца и 56% от жертвите са мъже. По-голямата част от обвиняемите бяха мъже.

Изследователи от университета в Цюрих също откриха доказателства за „широко разпространено прикриване“.

"Случаите, които идентифицирахме, без съмнение са само върхът на айсберга", казаха ръководителите на проучването.

Моника Доман и Мариета Майер съставиха доклада след едногодишно разследване, поръчано от църковните власти.

Те получиха достъп до църковните архиви и също така проведоха интервюта с няколко души, включително тези, засегнати от сексуално насилие.

Те обаче казаха, че "многобройни" други документи все още не са предоставени.

Изследователите също така откриха доказателства, че записите са били унищожени в две епархии и че не всички докладвани случаи на сексуално насилие са записани и съответно архивирани.

"Като се има предвид това, което знаем от изследванията за тъмната фигура на престъпността, предполагаме, че само малък процент от случаите са били докладвани на първо място", каза Г-жа Доман и г-жа Майер.

Повече от половината идентифицирани случаи са се случили по време на случаи, когато се е провеждал пастирски случай - особено по време на изповед, служба в олтара и религиозно обучение в детски клубове и асоциации.

Още 30% от малтретирането е установено, че е извършено в институции, включително католически домове за деца, дневни училища и интернати.

Освен документирането на случаи на сексуално насилие, изследователите също така разгледаха как църковните служители се справят с тези случаи и казаха, че много от тях са били „пазени в тайна, прикривани или омаловажавани ".

Техният доклад критикува различни служители, включително епископи, че не правят повече, за да помогнат на засегнатите.

"По този начин интересите на католическата църква и нейните сановници бяха дадени с предимство пред благоденствието и безопасността на енориашите."

Изследователите казаха, че това отношение не се е променило до 21-ви век, когато започнаха да се появяват различни скандали със сексуално насилие.

"За съжаление, резултатите от предварителното разследване потвърждават това, което сме наблюдавали и в някои случаи все още преживяваме", групи, представляващи жертви на сексуално насилие, казаха в изявление в отговор на доклада.

"В продължение на десетилетия властите на Католическата църква в Швейцария са прикривали тези престъпления, защитавайки извършителите и репутацията на тяхната институция за сметка на жертвите, които бяха заглушени. на пресконференция във вторник, че организацията "даде безброй извинения" и че действията й "не отговарят на това, на което жертвите имат право".

„Ние търсим думи и знаем, че няма да намерим правилните“, каза Рената Асал-Щегер.

Църковните власти казаха, че ще финансират последващ проект от Цюрихския университет, който трябва да започне през 2024 г.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР