Официално от днес върнаха хартиената рецепта за антибиотици. Това обаче

...
Официално от днес върнаха хартиената рецепта за антибиотици. Това обаче
Коментари Харесай

Паралелното използване на хартиени и е-рецепти за антибиотиците крие опасности

Официално от през днешния ден върнаха хартиената рецепта за антибиотици. Това обаче ще е единствено краткотрайно - до 1 април следващата година. Идеята е в този интервал да бъдат изчистени проблемите с издаването на електронни предписания, с каквито се сблъскаха преди два месеца лекари, стоматолози, както и незабавните медици, които посещават пациенти на адрес.

" Ще следим използването на антибиотиците единствено с електронните предписания, тъй като с хартиените няма по какъв начин да го направям ", сподели зам.-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов.

Той се притеснява, че в този момент още веднъж може да се върне остарялата процедура на взрив на използването на антибиотици. 

" Опасявам се, че ненужната приложимост на антибиотици ще продължи. Много се надявам лекарите и фармацевтите да бъдат извънредно прецизни и съзнателни, оптимално да лимитират използването на антибиотици, тъй като България е на второ място в Европа по приложимост на антибиотици. Това е една бомба със закъснител за бъдещите генерации във връзка с антибиотичната устойчивост ", акцентира проф. Гетов.

От фармацевтичния отрасъл не поддържат следващите промени на измененията. Гратисният интервал съответствува тъкмо с грипния сезон, когато потреблението на антибиотици у нас се покачва и задачата на е-рецептите беше точно да пресече безконтролната приложимост на антимикробни средства в зимните месеци. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР