Официално можем да кажем, че преживяхме първите седем дни от

...
Официално можем да кажем, че преживяхме първите седем дни от
Коментари Харесай

Уикенд в Природен парк Небесните пасбища

Официално можем да кажем, че преживяхме първите седем дни от ноември, което значи, че сме все по-близо до обичаната ни Коледа.
 Уикенд в Рибарица
Уикенд в Рибарица

Есен в прегръдката на планината

Не ни пречи обаче, до момента в който въображаемо сглобяваме елхата и украсяваме къщата, да използваме към момента топлите ноемврийски дни, с цел да се разходим.

И в случай че целим разходката да е по-дълга от тази в близкия парк, тази седмица сме се спрели на едно в действителност неповторимо място - Природен парк " Небесните пасбища " .

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Radka Rusovich (@rrusovich) на Сеп 10, 2016 в 6:20 PDT

Паркъта се намира наоколо до село Осиковица, община Правец. Това са GPS координатите, в случай че разчитаме на навигация - 42.927603; 24.028951.

Трябва да имаме поради, че основен път Е83 минава през Осиковица, само че този, който ни води от селото до естествения парк, е неасфалтиран.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Veseto Dimova (@vess_di) на Мар 3, 2016 в 8:43 PST

Хубавото е, че един път стигнали до " Небесните пасбища ", можем да вършим каквото си пожелаем, тъй като няма авансово направен маршрут, по който наложително да преминем.

Паркът е по концепция и дело на доктор Васил Ангелов, който е желал да подчертава върху връзката сред индивида и природата. Връзка, която в днешно време все по-често се губи.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Elitsa Garbeva (@elitsaag) на Ное 11, 2018 в 8:25 PST

Създаването на " Небесните пасбища " стартира през 2006 година, само че с всяка последваща година той се трансформира. Причината е, че основателят му непрекъснато прави усъвършенствания.

На феновете на Джон Стайнбек името на парка несъмнено им е доста познато. Това е по този начин, тъй като е кръстен на едноименната творба на създателя.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Дора Игаренинска (@dora.igareninska) на Юни 23, 2019 в 4:13 PDT

В " Небесните пасбища " можем да се разходим необезпокоявани с часове, до момента в който се любуваме на природата. Ще забележим и къщичката, в която " живее бабата на Червената шапчица ". Ще минем и около хралупата, в която " живее Мечо Пух ". Ще попаднем и на още доста сходни дребни изненади, които зареждат с положителна сила.

Още по-хубавото е, че паркът е отворен даже през зимата, а добре знаем, че когато навали сняг, всичко става по-хубаво. Като алтернатива съществува и да отседнем в къщата за посетители.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от garbevaa (@garbevaa) на Ное 8, 2015 в 8:28 PST

Ако обаче желаеме просто да се разходим небрежно из " Небесните пасбища ", а не да отделяме през целия ден или два, на към 30 км се намира и Гложенският манастир " Св. Георги Победоносец ".

Той датира от XIII в., когато е бил издигнат от киевския княз Георги Глож. По това време князът е обитавал в България с позволението цар Иван Асен II. През Средновековието в манастира са съхранявани многочислени книги, отразяващи религиозните и духовни достижения на българите.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от Stanislava SunandSany на Май 7, 2018 в 7:25 PDT

За страдание от всички тях през днешния ден не е непокътната нито една. През 1893 година в манастира пък е бил заточен Васил Друмев, който е прекарал сред стените му над една година.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР