Официално: Хляб и брашно с нулева ставка, 9% ДДС за

...
Официално: Хляб и брашно с нулева ставка, 9% ДДС за
Коментари Харесай

Официално: Хляб и брашно с нулева ставка, 9% ДДС за заведения, спорт и туризъм остава


Официално: Хляб и брашно с нулева ставка, 9% Данък добавена стойност за заведения, спорт и туризъм остава. Намалените поради Ковид рецесията ставки от 9% Данък добавена стойност за заведения за хранене, спортни уреди и туристически услуги ще останат да работят и през идната година, реши дефинитивно Народното събрание.
Предложението беше импортирано от депутата
Красен Кралев и група народни представители от ГЕРБ/СДС.

Позицията на Министерството на финансите обаче е, че има заплаха изключенията с понижените ставки от 9% да се трансфорат в съществени, а 20% Данък добавена стойност да стане изключение, което трансформира цялата данъчна философия.
„ Става въпрос за подпомагането на целия бизнес,
не на едрия, а на междинния и дребния, който се отличава с извънредно огромна претовареност на работещите и е с основно значение за стопанската система. Кога да им помогнем, в случай че не в този момент? Нали тъкмо в този момент е той е в тежка икономическа рецесия. Разбираме опасенията, само че изгодите от използването на тази мярка още една година ще бъдат доста по-големи.
Прилаганата досега понижена
данъчна ставка се оказва много по-успешна от директното субсидиране на бизнеса “, акцентира Красен Кралев.

Той уточни, че това ще спомогне за понижаване на равнищата на безработица, ще задържи цените и ще увеличи потреблението.
Според финансовите планове статичният резултат
ще е към 150 млн. лв., само че се чака да има по-голям динамичен, което няма да се отрази отрицателно на хазната.

Намалява се на книгите,
бебешките храни и хигиенични продукти,
както и на вестниците и печатните издания. Депутатите взеха решение още да удължат до 31 декември 2023 година нулевата ставка Данък добавена стойност на хляба и брашното, която трябваше да изтече на първи юли идната година.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР