Официално е – Наско Сираков е новият мажоритарен собственик на

...
Официално е – Наско Сираков е новият мажоритарен собственик на
Коментари Харесай

Съдбата на Левски - много въпроси без отговори

Официално е – Наско Сираков е новият мажоритарен притежател на футболния „ Левски “. Бившият футболист получи безплатно скъпите бумаги от досегашния финансов покровител на клуба Васил Божков. И до момента в който на "Герена " надигат писък, че клубът се ръководи изцяло транспарантно, то към този момент седмици наред никой от управлението не смее да се наеме с отговорността да каже кой в действителност ще налива огромната пара в клубната хазна.

Изминаха пет години от отдръпването на последния непокътнат притежател на "Левски " Тодор Батков. През това половин десетилетие от „ тима на народа “, „ сините “ се трансфораха в „ тима на властта “. Неофициално клубът стартира да се ръководи от подставени лица на „ болния левскар “ и министър председател на страната Бойко Борисов, който си завоюва славата на „ регулировчик “ измежду футболните босове. Самият Васил Божков неведнъж е твърдял, че персонално министър-председателят му е поверил да устоя „ сините “ (в подмяна на какво – единствено можем да гадаем).

След като завършиха с политическите си игрички на гърба на „ Левски “, клубът най-накрая мина в ръцете на футболна персона, какъвто е Сираков, който е заслужил доверието на синята аудитория. С прехвърлянето на собствеността обаче пораждат и куп въпроси, на които надали ще открием безапелационен отговор.

Отива ли си моделът „ Бащица “?

А нека, но едва ли. Или най-малко не в този момент, не и напълно. Към днешна дата българският футбол няма метод да съществува в този си тип, в случай че не са „ бащиците “. А те, горките, по своя или непозната воля, хем би трябвало да развиват тима, хем да покриват остарели борчове, наследени от други.

За една година „ бащицата “ Божков съумя да съживи задлъжнелия „ Левски “, наливайки 25 млн. лева в клуба – колосална сума за родния футбол. Сега обаче акциите са в Сираков и отговорността за намирането на тези 25 милиона годишно към този момент е негова. На първо време някогашният футболист, за който не е известно да разполага с кой знае какъв капитал, ще би трябвало да събере към 1 млн. лева да си заплати налозите за другояче подарените му скъпи бумаги. А кой ще покрие останалите масрафи към издръжката на клуба... е въпрос също без съответен отговор (изключващ политическа намеса).

Изкореняването на този циничен модел, в който клубове се използват за политически цели, значително зависи от почитателите. Ако те узреят дотам, че да могат сами да ръководят обичания си тим (трудно постижимо в момента), то „ бащицата “ един ден може и да бъде заровен.

Може ли „ Левски “ да се устоя от дарения?

Краткият отговор е „ не “. Не и в този вид, в който го гледаме от началото на годината. Феновете на „ Левски “ реализираха нещо извънредно освен за България, само че и в международен мащаб. Но всички тези средства, събрани посредством дарения, абонаментни карти, закупуване на продукти от клубния магазин и всички останали начинания, имаха една задача – да запазят клуба до завършека на сезона. Старши треньорът Петър Хубчев го изясни доста ясно – нито една стотинка от даренията не е отишла за заплати на футболистите и е цяло знамение, че към момента не са разтрогнали договорите си с клуба. Даренията в клуба няма по какъв начин да устоят „ Левски “, в случай че не са „ корпулентни “, само че следователно още веднъж се връщаме на старите лаври и „ бащицата “.

Кой ще спонсорира „ сините “?

През февруари 2020 година някогашният съучастник на Васил Божков, а към този момент негов зложелател – Цветомир Найденов, разгласи, че е подготвен да спонсорира „ Левски “ посредством хазартната си компания. Предложението му бе извънредно високо – 8,5 млн. лева годишно, само че и с изискването притежател на отбора да не е Божков. Днес, когато „ Левски “ към този момент е владеене на Наско Сираков, офертата на Найденов отпадна, а за нов общоприет спонсор на тима се спряга друга огромна българска хазартна компания, спонсорираща и ЦСКА.

Малко евентуално е новата оферта да е била по-изгодна от препоръчаните 8,5 милиона от Найденов, само че даже и да е по този начин – сумата няма да е задоволителна да покрие и половината прехрана на „ Левски “. За да съществува клубът без парите на „ бащица “, са нужни още най-малко 2-3 едри спонсора и още няколко по-дребни, които да образуват главния приход на клуба. Чудесно би било и в случай че „ сините “ почитатели трансфорат даренията си в регулярна процедура, за която пък, да вземем за пример, да получат в подмяна право на глас при избора на управници в клуба. Като прибавим към това приходите от телевизионни права, билети и абонаментни карти, то „ Левски “ може да придобие тип на един относително самостоятелен тим, който също така да бъде конкурентен на останалите в така наречен елитно състезание.

Всичко това за мнозина може да звучи като приказка с благополучен край, само че пък и тя си има своя капацитет да се трансформира в действителност. Пътят към сходен модел на ръководство е дълъг и сложен, само че сигурно си заслужава. Другият сюжет е елементарен и прочут – властимащите конфигурират нов "бащица ", който вади саковете с парите и покрива рецесията на мига.

В каква посока въпреки всичко ще поемат „ сините “, евентуално ще се разбере на 10 юни, когато Наско Сираков ще даде първата си конференция като притежател на клуба. А до тогава: синята общественост ще продължи да отделя от залъка си за „ Левски “ и да се надява, че обичаният им клуб ще се избави от прокобата на политическата обстановка.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР