Официалният старт на сондажа за газ на американската Ексън Мобил

...
Официалният старт на сондажа за газ на американската Ексън Мобил
Коментари Харесай

Кипър и Турция на нож заради сондажа за газ на „Ексън Мобил”

Официалният старт на сондажа за газ на американската „ Ексън Мобил ” край Кипър в петък подвигна равнището на напрежение сред Никозия и Анкара, оповестява за БНР Бранислава Бобанац, кор. на националното радио в Кипър. След оповестяването на започването на изследванията последваха нови закани и предизвестия от Турция.

Работата на американската петролна компания може да промени „ нивото на чувствителност” и „ деликатния баланс” за решаването на Кипърския въпрос, се казва в специална декларация на Външното министерство на Турция, издадена в неделя. Така на практика тя настоява нерешеният Кипърският въпрос да блокира продължаването на енергийната програма на Никозия.



Анкара отново предупреждава Кипър, а също и чуждестранните компании и държави, участващи в неговите „ едностранни действия”, да спрат проучванията за въглеводороди около острова, тъй като нарушават нейните и на кипърските турци права и интереси.

Турция обявява още, че в допълнение към собствения й континентален шелф нейната държавна петролна компания ще започне сондажи в райони, за които тя има издаден лиценз от т. нар. Севернокипърска турска република. Тези райони частично или напълно се припокриват с блокове от офшорната зона на Кипър.

Т. нар. „ Външно министерство” на кипърските турци, което също излезе с декларация в неделя, допълва обвиненията, като посочва, че опитите на кипърските гърци да направят алианс с Израел, Египет, а сега и САЩ за сондажите за газ застрашават стабилността на острова и региона.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР