Официалният старт на сондажа за газ на американската Ексън Мобил

Официалният старт на сондажа за газ на американската Ексън Мобил ...

Кипър и Турция на нож заради сондажа за газ на „Ексън Мобил”.

Официалният старт на сондажа за газ на американската „Ексън Мобил” край Кипър в петък вдигна нивото на напрежение между Никозия и Анкара, съобщава за БНР Бранислава Бобанац, кор. на националното радио в Кипър. След обявяването на започването на проучванията последваха нови заплахи и предупреждения от Турция.

Работата на американската петролна компания може да промени „нивото на чувствителност” и „деликатния баланс” за решаването на Кипърския въпрос, се казва в специална декларация на Външното министерство на Турция, издадена в неделя. Така на практика тя настоява нерешеният Кипърският въпрос да блокира продължаването на енергийната програма на Никозия.Анкара отново предупреждава Кипър, а също и чуждестранните компании и държави, участващи в неговите „едностранни действия”, да спрат проучванията за въглеводороди около острова, тъй като нарушават нейните и на кипърските турци права и интереси. 

Турция обявява още, че в допълнение към собствения й континентален шелф нейната държавна петролна компания ще започне сондажи в райони, за които тя има издаден лиценз от т. нар. Севернокипърска турска република. Тези райони частично или напълно се припокриват с блокове от офшорната зона на Кипър.

Т. нар. „Външно министерство” на кипърските турци, което също излезе с декларация в неделя, допълва обвиненията, като посочва, че опитите на кипърските гърци да направят алианс с Израел, Египет, а сега и САЩ за сондажите за газ застрашават стабилността на острова и региона.

Източник: blitz.bg