Официалният речник на шведския език е завършен след 140-годишен труд,

...
Официалният речник на шведския език е завършен след 140-годишен труд,
Коментари Харесай

Сега вече сме готови: След 140-годишен труд речникът на шведския език е завършен

Официалният речник на шведския език е приключен след 140-годишен труд, като последният му том е изпратен за щемпел предходната седмица, съобщи Агенция Франс Прес, цитирайки издателите.

Замислен от Шведската академия, която присъжда влиятелната Нобелова премия за литература, речникът се състои от 33 111 страници, разпределени в 39 тома .   

Този дълготраен план стартира през 1883 година, изясни пред AФП Кристиан Матсон, който управлява екипа, отговарящ за съставянето на речника.

" Сега към този момент сме подготвени. През годините 137 души са били ангажирани на цялостен работен ден, с цел да го приготвят ", споделя той. 

You can't rush these things.

Official Swedish dictionary completed after 140 years.
— Mathias Sundin (@MathiasSundin)
Завършването на речника е значим стадий за екипа, само че към момента има доста работа: томовете с думи с начални букви сред А и Р, към този момент са толкоз остарели, че би трябвало да бъдат модифицирани

Думата " алергия " да вземем за пример е навлязла в шведския език през 20-те години на предишния век, само че не попада в изданието, оповестено през 1893 година ", изяснява Матсон. 

Други думи като " кукла Барби ", " приложение " и " компютър " са измежду 10-те хиляди нови слова, които ще бъдат добавени в речника през идващите седем години .
 
Речникът на Шведската академия е указател за езика от 1521 година насам. Той е наличен онлайн и е отпечатан единствено в 200 екземпляра, като множеството от тях се употребяват от откриватели и лингвисти. 

Шведската академия издава и речник на ежедневния език.

Основана през 1786 година от крал Густав Трети по модела на Френската академия, институцията има за цел да разпространява шведския език и литература и да работи за " чистотата, силата и величието " му, напомня Агенция Франс Прес.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР