Официалният език по време на председателството на Съвета на ЕС,

...
Официалният език по време на председателството на Съвета на ЕС,
Коментари Харесай

Българският ще е официалният език на българското председателство на ЕС

Официалният език по време на председателството на Съвета на Европейски Съюз, което страната поема през януари 2018 година, ще бъде българският, сподели министърът на българското председателство Лиляна Павлова в предаването " Седмицата " по Дарик радио.

" България ще води българското председателство на български език. Има две доста значими аргументи за това решение. Искаме да се чува българска тирада, желаеме да се приказва на български ", сподели Павлова. По думите й от това ще има голяма изгода за страната, за стопанската система, за университетите. Предстои всички планове на регламенти и цялата бюрократична терминология да бъдат преведена на български език, като по думите на Павлова тази терминология ще бъде предоставена на Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

" Английският език е признат за формален език и той няма да отпадне ", изясни министърът. Уточни, че множеството от съвещанията ще бъдат превеждани на шест езика, а срещата на върха на Европейски Съюз - на всички езици на страните членки.

Попитана до каква степен ще стигне Македония по пътя към Европейския съюз по време на българското председателство, тя сподели, че е значимо да се уточни, че след години застой тематиката за Македония и Западните Балкани е влезнала като съществена точка в общоевропейския дневен ред. Тя още веднъж уточни, че това бил първият триумф на българското председателство, още преди то да е почнало.

През февруари 2018 година се чака да излезе тактиката за разширението, в която ще са посочени изпълнените и неизпълнените точки за всяка страна. През април се чакат и изводи на Европейската комисия. " Тези два документа ще ни дадат опция на Срещата на върха в София на 17 май да приключим освен с една ясна политическа декларация, уповавам се в единната позиция на 28-те страни членки плюс 6-те, само че и тя да бъде придружена от съответни планове, пътни карти за секторите, за които приказваме ", сподели Павлова. Тя добави, че по време на българското председателство представители на страните от Западните балкани ще участват на някои неофициални срещи, да вземем за пример с тематика " Сигурност " и ще бъдат канени на срещите, в чиито дневен ред има тематики, свързани с района.

Най-тежко досие, което България ще получи от Естония, съгласно Лиляна Павлова е Дъблинското съглашение, което визира преразпределението на бежанците сред страните от Европейски Съюз. " Най-важно е, в случай че успеем да създадем пробив по тематиката " Сигурност ", уточни Павлова и сподели, че е била по-голям оптимист, когато към момента е имало вяра, че в Германия ще има държавно управление преди нова година.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР