Официалният език на Република Северна Македония е вариант на българския,

...
Официалният език на Република Северна Македония е вариант на българския,
Коментари Харесай

БАН: Официалният език на Македония е северномакедонски български

Официалният език на Република Северна Македония е вид на българския, само че това не значи, че споделяме, че те са българи ”, разгласи чл.-кор. проф. д.и.н. Васил Николов по време на представянето на книгата „ За формалния език на Република Северна Македония “, заяви БНР. Авторите на изданието са безапелационни, че в същността си македонският език остава югозападна писмено-регионална норма на българския, а не обособен език. 

" Това не следва, че ние предявяваме териториални искания към една или друга страна ”, добави доктор Анна Кочева от Института за български език, и даде за образец, немският език, който се употребява и в Германия, и в Австрия, и в Швейцария - само че никой не приказва за австрийски или швейцарски език. Говорят за швейцарски немски, австрийски немски…. Тя дефинира езикът на югозападната ни съседка като “северномакедонски български ”

В основаването на книгата „ За формалния език на Република Северна Македония ” вземат участие 12 създатели и 6 консултанти от три университета - Софийския, Великотърновския и Благоевградския, както и експерти от 4 института на Българска академия на науките. Те привеждат резултатите от многочислени научни проучвания и причини от езиково, историческо и културно естество в поддръжка на своето мнение. 

“Ние предложение на политиците и хората, които би трябвало да вземат решение, научна позиция, а не предлагаме политически решения “, акцентира проф. Васил Николов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР