Официалният език на председателството ще е български. Това каза министърът

...
Официалният език на председателството ще е български. Това каза министърът
Коментари Харесай

Павлова: Официалният език на председателството ще е български

Официалният език на председателството ще е български. Това сподели министърът на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова.
На въпрос до каква степен ще стигне Македония по пътя към Европейски Съюз по време на Българското председателство и ще стартират ли договарянията за присъединението й, Павлова разяснява: „ Важно е да кажем, че след толкоз години застой тематиката освен за Македония, само че и за Западните Балкани, за тяхната европейска вероятност влезе като съществена точка в общоевропейския дневен ред. Отчитаме това като първи триумф на Българското председателство още преди да е почнало “.
По думите й по време на Българското председателство са няколко значимите неща, които се чакат да се случат за Западните Балкани.
„ Всяка от 6-те страни е със своя друг стадий на подготвеност по пътя към участието в Европейски Съюз. Първо през месец февруари би трябвало да излезе тактиката за разширението, в което ще е обрисувано за всяка страна какво е изпълнено, какво не е, каква е идната стъпка. През април би трябвало да излязат заключенията на Европейска комисия. Тези два документа ще ни дадат опция на Срещата на върха в София на 17 май да приключим освен с една ясна политическа декларация, уповавам се в единната позиция на 28-те страни членки плюс 6-те, само че и тя да бъде придружена от съответни планове, пътни карти за секторите, за които приказваме “, изясни Павлова пред Дарик.
Министърът добави, че става дума за европейска вероятност и съгласуваност. „ Свързаност в 6 посоки – пътна, железопътна, въздушна, енергийна, просветителна и цифрова “, сподели още тя.
Павлова съобщи, че формалният език на председателството ще е български. „ Има две доста значими аргументи за това решение. Искаме да се чува българска тирада, желаеме да се приказва на български. Това има една голяма изгода за нас, за България, за стопанската система, за университетите. Всички планове на регламенти и цялата комплицирана, тежка, бюрократична терминология, ще бъде преведена на български език ", изясни Павлова и добави, че тази терминология ще бъде предоставена на Софийски университет.
„ Английският език е формален език и няма да отпадне ", разясни министърът за българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР