Официалните ветеринарни лекари ще гарантират за закланите агнета във фермите.

...
Официалните ветеринарни лекари ще гарантират за закланите агнета във фермите.
Коментари Харесай

Ветеринарни лекари ще гарантират за закланите агнета във фермите

Официалните ветеринарни лекари ще подсигуряват за закланите агнета във фермите. Стопаните на дребни преживни животни, които правят кръвопролитие във фермите си за идните Великденски празници и Гергьовден, би трябвало строго да съблюдават общите структурни и хигиенични условия, предизвестяват от Българската организация по сигурност на храните.

Собственикът на фермата, в която се прави кръвопролитие, ще уведомява ОДБХ минимум 24 часа преди клането , с цел да бъде обезпечен формален ветеринарен доктор, който да извърши обзор на закланите агнета.

Клане се прави единствено във ферми, регистрирани като животновъден обект по реда на член 137 от Закона за ветеринарномедицинската активност (ЗВД). Допуска се кръвопролитие единствено на дребни преживни животни , благосъстоятелност на фермера. Месото е предопределено само за персонална консумация на купувача, показват от БАБХ.

При кръвопролитие във фермата, личният състав е длъжен да съблюдава всички санитарно-хигиенни условия, както и да употребява персонални защитни средства.

Фермерите подсигуряват осъществяването на общите структурни и хигиенични условия към обектите, които създават храни. Те съставляват солидна основа, която обезпечава производството на безвредни за потребителя храни, показват от организацията.

Клането във фермите да се прави в настрана обособено за задачата място, което се състои от минимум две пространства или от едно помещение, в което ясно са разграничени две зони - за " мръсни " интервенции и така наречен чиста зона.

Всички повърхности в помещението и инвентарът за клането на животните да са с ненарушена целокупност и да разрешават измиване, разчистване и стерилизация, наклонът на пода да разрешава елементарно оттичане на водите.

Всички пространства от фермата, в които се борави с храни (в съответния случай - месо), би трябвало да се поддържат чисти и постоянно да се измиват и дезинфекцират , с цел да не се допусне замърсяване на агнешкото месо с останки от осъществяваната активност, прахуляк и други.

С цел гарантиране на сигурността на добитото месо, закланите животни трябват да се предават от фермера на крайния консуматор без непотребна веселба.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР