Официалните резултати от президентските избори в Украйна ще бъдат обявени

...
Официалните резултати от президентските избори в Украйна ще бъдат обявени
Коментари Харесай

Зеленски спечели в Украйна, но официално резултатите ще бъдат обявени чак на 30 април

Официалните резултати от президентските избори в Украйна ще бъдат оповестени на 30 април, заяви заместник-ръководителят на Централната изборна комисия на страната, съобщи БГНЕС.
" Великден за украинците е един от великите празници, по тази причина се тормозим, че може и да не получим информация от правосъдните органи за това, дали няма постъпили искове. Затова можем ориентировъчно да кажем, че ще обявим резултат на 30 април “, съобщи Евгений Радченко.
По думите му, предварителните резултати от изборите от електронните протоколи ще станат известни до два-три дни.
Вторият тур на изборите за президент на Украйна се организира на 21 април. В него се конкурираха настоящият държавен глава Петро Порошенко и Владимир Зеленски, който по последни данни на ЦИК води с към 73% при обработени 70% от протоколите. Петро Порошенко към този момент призна провалянето си на изборите, където изборната интензивност е към 62%.
След изборите за президент, Украйна би трябвало да продължи с цялостна мощ промените и да осъществя контракта за асоциирано участие в Европейския съюз, написа в Twitter европейският комисар по политиката на добросъседство и уголемение Йоханис Хан. Той поздрави Владимир Зеленски за успеха. По думите на еврокомисаря, този мандат е и за освобождението на страната от въздействието на олигарсите.
" Процесът на промени и реализирането на съглашението за асоцииране би трябвало да продължи с цялостна мощ, тъй че украинският народ да може в цялостна степен да извлече изгодите ", написа още Хан. Той даде обещание, че до последния ден, в който е на поста (бел. ред. - мандатът на Европейската комисия изтича на 31 октомври 2019 година), " ще направи всичко допустимо да задържи Украйна на този път ".
Министерство на вътрешните работи и ЦИК на Украйна оповестиха, че няма регистрирани основни нарушавания на изборния развой, които могат да повлияят на резултата от гласуването.
А в този момент накъде?
Комедиен артист без политически опит завоюва безапелационна победа в президентските избори в Украйна. Той победи досегашния украински президент Петро Порошенко на всички места в страната, написа Агенция Франс Прес в собствен коментар.
Това беше извънреден излаз от една акция, която стартира като смешка, само че се влезе в унисон с гласоподавателите, разочаровани от обществената неправда, корупцията и войната с подкрепяните от руснаците сепаратисти в Източна Украйна, която лиши живота на към 13 000 души.
Звездата от телевизионния сериал " Слуга на народа " в този момент ще поеме кормилото на страната със 45-милионно население, която е изправена пред провокациите и беше ръководена от неразбираеми политически платформи.
" Никога няма да ви отчайвам ", сподели Зеленски на радостните си поддръжници в предизборния си щаб, където беше отрупан с блестящи конфети. " Мога да кажа на всички страни от някогашния Съветски съюз: " Погледнете ни! Всичко е допустимо! ", съобщи той.
Тази забележка беше ориентирана към прилежаща Русия, където Владимир Путин е на власт от 20 години, а мнозина наблюдаваха украинските избори с огромен интерес.
1. Тест за народна власт
По улиците на столицата Киев някои украинци показаха внимателен оптимизъм по отношение на новия си водач. " Украйна е минала теста за народна власт ", сподели 66-годишният пенсионер Микола. " Надявам се, че не елитът, а хората ще живеят по-добре ", добави той.
Зеленски взе 87% от гласовете в Източна Украйна и победи Порошенко даже и в западната част на страната, където президентът обичайно се радва на мощна поддръжка. 53-годишният Порошенко сподели, че резултатите са ясни и задоволителни, с цел да " се обадя на съперника ми и да го поздравя ". Магнат, който направи благосъстоянието си от шоколад, той също прикани интернационалната общественост да помогне за запазването на прозападния курс на Украйна. " Ние осъзнаваме, че Кремъл може да се радва на изборния резултат ", сподели той.
Посолството на Съединени американски щати в Украйна поздрави противника му в туит, отбелязвайки: " Очакваме с неспокойствие да продължим мощното партньорство сред Съединени американски щати и Украйна с новоизбрания президент Зеленски. "
Наблюдателите пишат, че новият водач на Украйна може да се опита да употребява статута си на новобранец, с цел да се опита да усъвършенства връзките си с Москва. Кремъл към този момент съобщи, че резултатът от гласуването сподели, че украинците желаят " смяна ". Зеленски сподели, че желае да " рестартира " мирните договаряния с посредничеството на Запада, които до момента не са съумели да сложат завършек на спора.
2. Уморен от неистини
От украинско-говорящите райони в западната част на страната до руско-говорящите територии на разкъсван от война изток, доста гласоподаватели споделят, че се опасяват от несигурността, само че копнеят за смяна.
" Уморихме се от всички неистини ", споделя 26-годишната Марта Семенюк, която гласоподава за Зеленски в Киев.
" Мисля, че просто не може да стане по-лошо и се надявам, че ще извърши обещанията си, " сподели Лариса, 18-годишна студентка от пристанищния град Мариупол.
Поддръжниците на Зеленски настояват, че единствено едно ново лице може да почисти политиката на Украйна и да постави завършек на сепаратисткия спор. Други обаче се съмняват, че шоуменът ще може да се оправи с авторитетните олигарси в страната, да договаря с такива като немския канцлер Ангела Меркел и да се опълчи на Путин.
" Хората се побъркаха. Киното и действителността са две разнообразни неща ", съобщи в Киев Виктория Оломутска, 39-годишна поддръжница на Порошенко.
Преди вота Порошенко се подиграваше с неналичието на политически опит на своя противник, потвърждавайки, че не е кадърен да бъде висш главнокомандващ, а двамата си размениха серия от обиди по време на акцията. Но в неделя и двамата демонстрираха почитание един към различен, като Порошенко предложи да тренира политическия дилетант, а Зеленски сподели, че може да потърси препоръките му.
Напускащият поста си водач пристигна на власт след прозападното въстание през 2014 година, което смъкна подкрепяния от Кремъл режим, предизвиквайки анексирането на Крим от страна на Москва. Поддръжниците на Порошенко го хвалят за възобновяване на армията и за обезпечаване на самостоятелност от Русия на украинската православна черква. Но мнозина считат, че ръководещият хайлайф на страната е не запомнил обещанията на революцията.
Зеленски избягваше обичайна акция и вместо това изпълняваше комедийни концерти и употребява обществените медии, с цел да се хареса на гласоподавателите.
Украинският президент има мощни пълномощия във връзка с защитата, сигурността и външната политика, само че се нуждае от поддръжката на Народното събрание, с цел да прокара промени. Фракцията на Порошенко има най-вече места в настоящия законодателен орган, а идващите парламентарни избори се чакат през октомври.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР