Официалните медии в Иран потвърдиха смъртта на президента Ебрахим Раиси

...
Официалните медии в Иран потвърдиха смъртта на президента Ебрахим Раиси
Коментари Харесай

Техеран потвърди за смъртта на президента и външния министър, световни лидери изказват съболезнования

Официалните медии в Иран потвърдиха гибелта на президента Ебрахим Раиси и външния министър Хюсеин Амир Абдолахиан при злополука с хеликоптер в източна провинция на Азербайджан. Те допълват, че всички пасажери на летателния уред са починали. Все още няма публични данни за повода за случая. 

Президентът на Иран Ебрахим Раиси и външният министър на страната са починали при злополука с хеликоптер. Това стана ясно, откакто издирвателни екипи са разкрили останките в провинция Източен Азербайджан. Съобщението е на върховен ирански чиновник.

Инцидентът е станал в планински терен и при студено време. Иранската осведомителна организация Meр също удостовери смъртните случаи. Държавната телевизия заяви, че на фотоси от мястото се вижда, че хеликоптерът се е забил в планински връх, макар че няма публична информация за повода за злополуката. Раиси е бил на границата с Азербайджан, с цел да открие язовира Qiz-Qalasi, който е съвместен план между двете страни. Той е бил придружаван от президента на Азербайджан Илхам Алиев. На собствен ред Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей, който има последната дума във връзка с цялостната политика и нуклеарната стратегия, се опита да успокои гражданите.

 
Хората би трябвало да бъдат сигурни, че няма да има разстройства в делата на страната.
аятолах Али Хаменей, висш лидер на Иран

Катастрофата се случва в миг на възходящо противоречие в Иран по отношение на редица политически, обществени и стопански рецесии. Иранските духовни управници са изправени пред интернационален напън поради оспорваната нуклеарна стратегия на Техеран и задълбочаващите се военни връзки с Русия по време на войната в Украйна. Откакто съдружникът на Иран, Хамас атакува Израел на 7 октомври, провокирайки израелското нахлуване в Газа, в целия Близък изток избухнаха спорове, в които вземат участие групировки, свързани с Иран. От години мнозина считат Раиси за мощен кандидат за правоприемник на Хаменей, който утвърждава главните политики на Раиси. Победата на Раиси на прецизно ръководените избори през 2021 година сложи всички клонове на властта под контрола на традиционалистите след осем години управление на прагматика Хасан Рухани.

 

Президентът Раиси ще бъде сменен от първия вицепрезидент Мохамед Мохбер преди провеждането на президентски избори в границите на 50 дни, осведоми БГНЕС.

Член 131 от Конституцията на Ислямската република планува, че " при положение на гибел, уволняване, оставка, неявяване или заболяване на президента, траяло повече от два месеца, първият вицепрезидент поема пълномощията на президента ".

Този развой би трябвало да получи утвърждението на Върховния водач, а аятолах Али Хаменей е най-висшата власт в страната и неин държавен глава.

Конституцията планува, че съвет, " формиран от ръководителя на Народното събрание, ръководителя на Върховния съд и първия вицепрезидент, е задължен да провежда избора на нов президент в границите на оптимален период от 50 дни " .

Бъдещият краткотраен президент, 68-годишният Мохамед Мохбер, беше назначен от Ебрахим Раиси за първи вицепрезидент през август 2021 година, след президентските избори.

 

Хамас изрази своите " най-дълбоки съболезнования и взаимност " към висшия водач на Иран Али Хаменей, иранското държавно управление и иранския народ за " тази голяма загуба ". Организацията похвали умрелите ирански водачи за поддръжката на палестинската идея и съпротивата против Израел и изрази убеденост, че " надълбоко вкоренените институции " на Иран ще му разрешат да преодолее " последствията от тази огромна загуба ", оповестява Ройтерс.

" С дълбока горест и тъга получихме трагичната вест за кончината на президента на Ислямска република Иран Ибрахим Раиси, министъра на външните работи Хосейн Амир Абдоллахиан и техните спътници вследствие на злощастната самолетна злополука в Северен Иран. Изказваме откровените си съболезнования и състрадание на висшия водач на Ислямската република Али Хаменей и на иранската нация, нейното държавно управление и народ. Изразяваме нашата взаимност с братския ирански народ и формалните лица на Ислямската република по време на тази мъчителна покруса ", се споделя в известие на министър-председателя на Ирак Мохамед Шиа ал-Судани.

 

" Дълбоко натъжени и шокирани от трагичната кончина на доктор Сейед Ебрахим Раиси, президент на Ислямска република Иран. Приносът му за подсилване на двустранните връзки сред Индия и Иран постоянно ще се помни. Изказвам най-искрени съболезнования на фамилията му и на народа на Иран. Индия е с Иран в този миг на тъга ", написа министър председателят на Индия нарендра Моди в Х.

 

 

 

Съболезнования изрече и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел. 

" Европейски Съюз показва откровените си съболезнования във връзка със гибелта на президента Раиси и министъра на външните работи Абдоллахиан, както и на други членове на тяхната делегация и екипажа при случай с хеликоптер. Мислите ни са ориентирани към фамилиите им ", написа той.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР