Официалните лица по време на подписването на първия договор по

...
Официалните лица по време на подписването на първия договор по
Коментари Харесай

Столичната община ще гарантира финансиране за стартиращи компании

Официалните лица по време на подписването на първия контракт по програмата за новаторските започващи предприятия: Антон Койчев – общински консултант, Ирина Йорданова – ръководител на съвета за ръководство на Общинския гаранционен фонд, Дончо Барбалов – зам.-кмет., Николай Ценков – шеф на Общинския гаранционен фонд, Йорданка Фандъкова – кмет, Виолина Маринова – ръководител на Банка ДСК, и Диана Митева – началник " Банкиране на дребно " в Банка ДСК

[Столична Община] Още по тематиката
Бързи, смели, сръчни мобилни приложения

Българско-финландската компания " Аппзио " създава платформа, ускоряваща основаването на мобилен програмен продукт 10 пъти
17 май 2018
" Уникредит " ще финансира с 15 млн. евро новаторски компании

Средствата са част от общо 340 млн. евро за осем страни и ще се отпускат при облекчени условия
8 май 2018 Столичната община ще подкрепя финансово новаторски започващи компании, които са регистрирани или имат съществена активност на нейната територия.

Общината ще подсигурява 50% от банков заем за финансиране на новаторски планове, свързани с осведомителни технологии или рекреативни посоки, разрастващи гения. Максималната сума за гарантиране ще е не повече от 30 хиляди лева на план. Изискванията за фирмите са да са дребни или междинни предприятия, които са били основани до 3 години преди кандидатстването и да се занимават с една от 4-те избрани сфери за нововъведения – продуктови, индустриални, маркетингови или организационни. Към момента бюджетът на програмата е 600 хиляди лева до края на 2018 година, само че ако средствата бъдат изчерпани, е допустимо той да бъде повишен. Парите ще идват от Общинския гаранционен фонд за дребни и междинни предприятия, който от своя страна разполага с общо 2.1 млн. лева

" В досегашната си активност фондът е подсигурил 620 плана за дребни и междинни предприятия на обща стойност 115 млн. лева, само че за пръв път към него има специфична стратегия, ориентирана към новаторските започващи предприятия ", разяснява кметът Йорданка Фандъкова.

Кои са сътрудниците

Първата банка, с която институцията ще си сътрудничи в границите на новата стратегия, е Банка ДСК. " Програмата за гаранции ни дава опция да финансираме новаторски организации, в това число и студентски, които нямат опит в банкирането и разполагат с лимитирано поръчителство. Очаквам да подкрепим младежите освен с финансиране, само че и със познания ", разяснява изпълнителният шеф на банката Виолина Маринова. " Максималният период за погасяване на заемите по програмата е 60 месеца, само че клиентите ще имат опция да преподпишат и да го удължат при нужда ", добави тя.

" Очаква се до края на годината най-малко още две банки да се включат в самодейността. Стремежът ни е с изключение на да споделим гаранционни риск, да споделим и общата визия за новаторския капацитет на София ", разяснява за " Капитал " шефът на фонда Николай Ценков.

Фондът ще има профилиран консултантски офис, локализиран в " София тех парк ", в който младите бизнесмени ще могат да получат съвет и да договарят за изискванията по финансирането.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР