Официалните данни са противоречиви, а конспиративните теории - множество. Според

...
Официалните данни са противоречиви, а конспиративните теории - множество. Според
Коментари Харесай

Мистерии за смъртта на Гагарин: Убит по заповед на Брежнев или загива в полет до Луната

Официалните данни са спорни, а тайните теории - голям брой. Според някои от тях Юрий не умира инцидентно, а е отстранен по разпореждане на Брежнев. Други настояват, че в действителност е взел участие в задача за обиколка до Луната, само че тя е приключила съдбовно. А трети пък считат, че причина за гибелта му е слабостта му към алкохола. В “Юрий Гагарин - истината зад легендата” откривателите Джейми Дорън и Пиърс Байзъни цитират думите на самия брат на Юрий, който се съмнява, че космонавтът е отстранен по искане на Брежнев: “Родителите ми не знаеха на какво да имат вяра. Мислехме че Брежнев е наредил гибелта на Юра. Когато брат ми бе на публични визити с него, никой не обръщаше внимание на Брежнев, а той мразеше да не го слушат. Искаше да му обръщат внимание - единствено на него и на никой различен... В живота няма нещастни случаи, а единствено аргументи, които водят до тях. Не имам вяра и в съвпадения. Всичко е било нагласено чак до последната минута.” А сестра му Зоя декларира: “Видяхме Юра за последно на завършването му на 18 февруари, когато получи дипломата си от академията “Жуковски” дружно с Герман Степанович Титов. Юра беше доста благополучен да получи дипломата си след толкоз усилена работа. Пет седмици по-късно чухме за гибелта му по радиото. Не ни споделиха нищо, не ни предизвестиха. Нищо. Чувствах се доста зле, мама също...



За гибелта на Юра по този начин и не излезе никаква точна информация, имаше единствено догадки и клюки, най-лошото, за което човек би могъл да си намерения. Но аз имам възприятието, че са му помогнали да почине.”

Факт е, че Гагарин е любим на Никита Хрушчов

и по негова повеля пътува из голям брой страни, с цел да бъде дипломат на руските триумфи в галактическата конкуренция със Съединени американски щати. Но наследникът му Брежнев напълно не демонстрира чак такива топли усеща към Гагарин. Затова и околните на космонавта постоянно остават с догадката дали водачът самичък не взема решение гибелта на Юрий.
Според друга доктрина Гагарин умира като воин в опит да се реализира полет към Луната. Не е загадка, че след завръщането си от Космоса Гагарин доста пъти упорства да получи още един късмет да полети. Той желае да надскочи личното си достижение от 108 минути и

според осведомени взе участие в конфиденциален “лунен” екип

Всъщност и първата задача на Гагарин се приготвя в цялостна загадка и публично за нея е обявено едвам, когато той се приземява жив. Дори брачната половинка и майка му схващат истината от радиото. Затова някои откриватели допускат, че Юрий още веднъж е взел участие в подготовката на свръхсекретна задача, само че този път тя е приключила съдбовно, по тази причина за нея не е било обявено. Твърди се, че историята с злополуката на самолета е измислена, с цел да не се “петни славата на руските космонавти”. Досега се популяризират версии за аргументите за гибелта на Юрий Гагарин.

Най-екзотичната версия гласи, че Гагарин и Серьогин починали 18 дни по-рано по време на полет към Луната

Тогава в действителност на окололунна орбита е изстрелян “Зонд-4”, само че той е безпилотен и не извършил задачата си. Творците на легенди настояват, че защото било невероятно да се скрие гибелта на първия космонавт, се наложило да се инсценира злополука на самолета, който управлявали двама летци, които катапултирали преди машината да се разбие... Разсекретени документи разкриват, че по същото време се реализират безпилотни тестови стартове на галактически транспортен съд Союз 7К-Л1 и се приготвя Зонд 4 за реализиране на полет към Луната Изследователи са безапелационни, че в случай че е има такава стратегия и Гагарин знае за нея, той сигурно е доброволец. Самият той голям брой пъти акцентира, че мечтае да се върне в Космоса.



Според формалните данни на 27 март 1968 година по време на подготвителен полет аероплан МиГ-15 УТИ с водач полковник Гагарин и инструктор полковник Серьогин се разрушава в 10:31 сутринта в региона на Новосьолово на 18 км от град Киржач. В “Истината зад легендата” създателите описват за ужасяваща панорама: “Носът на самолета бил забит с голяма мощ на няколко метра в замръзналата земя поради инерцията на тежкия блок на мотора. Екипът се опитал да изкопае кабината от пръстта. Открили я изцяло смазана, а

телата на двамата мъже вътре били раздрани

За собствен смут бойците прекарали часове наред във вадене на пръсти на ръцете и на краката, части от гръдния панер и от черепа. Те били разпръснати из кратера, из гората, даже и по дърветата в близост. Трябвало да отрежат някои от дърветата, с цел да смъкват от горните клони части метал, плат и плът. Станало ясно, че ударът на самолета в дърветата е разрушил кокпита още преди последният конфликт със земята да смаже всичко.”

В формалното умозаключение за гибелта е написано, че самолетът е направил внезапна маневра, завъртял се е, влезнал е в свредел и се е разрушил в земята. Странни са събитията, тъй като

и двамата са опитни летци, времето е хубаво и няма данни за повреда

Заражда се теорията, че грешката е на самия Юрий, който има въодушевление към алкохола. Тези клюки се появяват в разнообразни източници за живота на космонавта след полета. Според откриватели, Гагарин е ослепителен космонавт, квалифициран, с желязна душeвност, само че компликацията за него се оказва действителността след полета. Негови биографи изясняват, че той мъчно приема славата, безконечното присъединяване в паради, формалните визити, конференциите. Юрий избира да се посвети на нови триумфи, вместо цялостен живот единствено да преповтаря едно и също за предишното. В годините след полета обаче той е като кукла, разнасяна от страна на страна, с цел да се среща с всички, които желаят да го видят. Повече от две години той единствено пътува,

посещава над 30 страни и се среща с хиляди хора



Всички руски водачи копнеят да поговорят с него, само че и президенти, политически дейци, учени, актьори, музиканти. Момчето от село се трансформира в най-известният човек на планетата, само че славата сякаш го потиска. Вместо тренировки и подготовка за полети, животът на Гагарин се трансформира във безконечни публични визити, вечери и тостове. Затова някои от откривателите на живота му считат, че е напълно действително той да е станал пияч, което да му е попречило на работата.

Той качва съвсем 10 кг, стопира дейния спорт и постоянно изпада в потиснато положение.

В книгата “Мистерията към гибелта на Гагарин” Сергей Лексов написа: “Веднага след злополуката на Гагарин и Серьогин плъзнал слух, че двамата в действителност са били пияни. Вечерта преди полета отишли на тържество по случай 50-годинината на собствен сътрудник. Съпругата на Серьогин обаче изрично отричала: “Вечерта преди полета брачният партньор ми си легна в 10. Попитах го “Защо си толкоз рано в леглото?”, а той ми отвърна: “Утре ще изпитвам Юра и би трябвало да съм в добра форма”. На сутринта потегли за работа в положително въодушевление. Каза: “Днес е прекрасен ден”. Но се случаи злощастие.”

Съществува и доктрина, че непозволеното прекосяване на различен аероплан покрай този на Гагарин става причина за злополуката. Дали е инцидентно или той преднамерено е изпратен там остава мистерия и до през днешния ден? Години по-късно заместник-началникът на Центъра за подготовка на космонавти Алексей Леонов ще се осмели обществено да разкрие подозренията си, че изтребител Су-15 форсира и прелетява на разстояние 10-15 метра от Гагарин, завърта самолета му в серпантина със скорост от 750 км/ч. и той се забива в земята. В “Истината зад легендата” се акцентира: “Алексей Леонов е уверен, че е чул детонация и гръм от прекосяването на звукова преграда. Той бил сигурен, че различен доста по-бърз аероплан е нахлул в същото въздушно пространство в неправилен миг. Но когато Леонов се опитал да убеди сътрудниците си от проверяващата комисия да прегледат и тази опция, всичките му старания се сблъсквали с някаква невидима стена.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР