Официалните данни показват, че през 2018 г. изоставените трайни насаждания

...
Официалните данни показват, че през 2018 г. изоставените трайни насаждания
Коментари Харесай

Пустеещите земи се увеличават

Официалните данни демонстрират, че през 2018 година изоставените трайни насаждания и на масивите от земи, които не са обработвани повече от пет години, са се нараснали. Необработваните площи са достигнали 1,94 млн. декара. За съпоставяне - преди година изоставените имоти са били с над 16 хиляди декара по-малко. Най-висок е процентът на необработваемите земи в областите Плевен, Враца, Благоевград и Пловдив. В по-голямата си част пустеещите земи са благосъстоятелност на хора, които са в чужбина, живеят в София или в другите огромни градове и поземлените им активи са на над 100 км разстояние от вкъщи им.

Голямата част от притежателите нямат физическа и финансова опция да обработват парцелите или не се занимават със земеделие, защото имат други специалности. Според изследване на компанията за ръководство на аграрни активи " Агрион " притежатели на аграрни земи са най-вече хора над 55 години. Размерът на притежаваната от тях земя е приблизително към 20 дка, които обаче са разхвърлени в разнообразни землища. В множеството случаи парцелите са раздробени на дребни елементи от наследници и за тях постоянно се водят правосъдни разногласия.

Навлизането в есенния сезон засилва пазара на аграрни земи в България. След прибирането на реколтата от ден на ден притежатели на ниви изследват пазара, с цел да продадат парцелите си или част от тях, регистрираха специалисти по недвижимите парцели. Скок в покупко-продажбите със земеделска земя през последните седмици се регистрира и от нотариуси. Очакванията са, че обичайно взрив на сделките ще има края на септември и през октомври.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР